Home

Achtergrond 221 x bekeken

Partijen overleggen over nieuwe regels uiennotering

Handelsorganisatie Frugi Venta gaat volgende week om tafel met LTO Noord, ZLTO en de beurscommissies Emmeloord (Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland) en Goes om te komen tot een nieuw reglement voor de uiennotering.

Dat zegt Gijsbrecht Gunter, voorzitter van het comité uienhandel van Frugi Venta. Het doel hiervan is een meer objectieve notering voor uien. "We hebben een enquête gehouden onder onze leden. Meer dan de helft van de sorteer- en pakstations vindt het belangrijk dat Frugi Venta participeert in de beursnotering. Een deel daarvan gebruikt de notering voor participatiecontracten met telers. Dat is voor ons voldoende draagvlak in de uienhandel om er energie in te steken."

Volgende week proberen de betrokkenen in Emmeloord tot een nieuw reglement te komen. "Ik verwacht dat we redelijk op één lijn zitten."
Frugi Venta pleit voor een notering op basis van een gewogen gemiddelde van alle transacties. Gunter: "De prijs voor een cel van 100 ton weegt nu even zwaar mee als die van één van 1.000 ton. Zo kan die kleine partij de markt bepalen."

Of registreer je om te kunnen reageren.