Home

Achtergrond 165 x bekeken

Partij Berlusconi stevent af op breuk

De grootste regeringspartij van Italië, het Volk van de Vrijheid (PDL) van premier Silvio Berlusconi, dreigt uit elkaar te vallen.

Het partijbestuur komt donderdagavond bijeen. Waarnemers in Rome verwachten dat dan wordt besloten de voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden, Gianfranco Fini, uit de partij te zetten.

Berlusconi en Fini hebben de PDL vorig jaar samen opgericht. De PDL is een fusie van Berlusconi's Hup Italië (FI) en Fini's postneofascistische Nationale Alliantie (AN). De afgelopen maanden liepen de spanningen tussen Berlusconi en Fini echter hoog op.

Fini ergert zich aan de talrijke schandalen die de regeringspartij teisteren. De kamervoorzitter vindt dat politici die een justitieel onderzoek tegen zich hebben lopen, moeten aftreden. Hij zet zich in voor moraliteit en legaliteit in de politiek. Berlusconi wil zich echter niet de les laten lezen door Fini.

Volgens waarnemers in Rome kan Fini bij een afsplitsing rekenen op de steun van twintig à vijftig parlementariërs in de Kamer. De PDL beschikt daar nu over 271 van de 630 zetels.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.