Home

Achtergrond 197 x bekeken

PCA: opbrengst vroege aardappelen België blijft achter

De opbrengst van vroege aardappelen in België valt tegen.

Uit de laatste proefrooiingen van het proefbedrijf PCA blijkt dat het ras Première na 114 groeidagen op 31 ton per hectare zit. Vorig jaar was dat 40 ton, meldt het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) van het Productschap Akkerbouw. "Ook de sortering is fijn dit jaar."

Ook bij de latere aardappelrassen zijn lagere opbrengsten te verwachten. Uit de PCA-proefrooiing blijkt dat het ras Anosta na 100 groeidagen op 39 ton zit met 69 procent van de aardappelen in de maat 50-op. Vorig jaar was dat na 107 groeidagen 43 ton met 78 procent in de maat 50-op.

Het ras Sinora komt op gemiddeld 33 ton per hectare met 73 procent 50-op. Dat was vorig seizoen 43 ton met 81 procent 50-op. In België zit in de hoofdoogst veel doorwas, met name in het ras Bintje. Omdat de aardappelen door het koude voorjaar laat zijn geplant, was er weinig loof gegroeid om de ruggen tegen de warmte te beschermen tijdens de droge periode die volgde.

Uit proefrooiingen op zestien percelen in Vlaanderen blijkt dat na 95 groeidagen de gemiddelde hectareopbrengst op 25 ton ligt met 18 procent 50-op. De spreiding varieert van 14 tot 35 ton per hectare. Vorig jaar was na 89 groeidagen 32 ton aardappelen gegroeid.

Of registreer je om te kunnen reageren.