Home

Achtergrond 419 x bekeken 5 reacties

'Overproductie melk drukt prijs in Duitsland'

De melksector in Duitsland lijdt niet onder de prijsdruk van de supermarkten, maar onder een te groot aanbod.

Dat meent detailhandelsfederatie Handelsverband Deutschland (HDE). In tegenstelling tot vroeger moet de melk zonder de financiële hulp van de EU op de vrije markt worden afgezet zonder dat er voldoende vraag is in alleen Duitsland, signaleert HDE.

In een hoorzitting in de Bondsdag wees zakelijk leider Stefan Genth de verantwoordelijkheid van de grootgrutters voor problemen in de melkveehouderij van de hand. Hij wijst tevens af dat de detailhandel te veel marktmacht zouden bezitten. Ook bij de voedselproductie is een grote concentratie. "De industrie maakt echter wel marges tot 30 procent, terwijl wij genoegen moeten nemen met 1 tot 3 procent."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Gentechvrije Patrick. Ik ben het met je eens dat boeren meer melekn dan wenselijk is voor d eprijszetting. Dit melekn wordt ingegeven door de angst voor de collega die wel doorzet met de productie als jezelf zou krimpen. Wat ons veelt is een duidelijke productie strategie gekoppeld aan en prijsstrategie. Want dat is verboden in het kader van Monopolie en prijsafspraken etc. Liever te veel produceren ten koste van mens, dier en milieu dan afspraken maken, waarbij iedereen gelukkig kan zijn.

 • no-profile-image

  gert

  Dat is weer een andere insteek

 • no-profile-image

  verstraten

  patrick gentecht free, ik pretendeer niet de wijsheid in pacht te hebben maar eea zit wel iets ingewikkelder in elkaar.
  Kan me herinneren met hoge graanprijzen en zuivelprijzen enkele jaren geleden dat 3e wereldlanden ook vastliepen omdat eigen productie verkocht werd op de wereldmarkt ten koste van eigen bevolking. Ook bijv. land als Argentinië introduceerde toen exportstop.

 • no-profile-image

  Patrick

  Ook al is het niet waar wat de HDE zegt, wat ik persoonlijk niet denk. Dan nog is het onvoorstelbaar dat elke boer kan melken wat ie wil (heb het niet over superheffing), ongeacht wat de markt doet naar de vraag naar melk. En dat noemt zich sector, en dat heeft zogenaamd belangenbehartigers.
  Overproductie drukt niet alleen de prijs in Duitsland. Het dumpen van melk in 3e wereld landen en economie, maakt boeren en hun families en jonge kinderen volledig kapot. Het maakt de hele regio afhankelijk van ontwikkelingsgeld uit oa Nederland. Het laat locale regios niet bloeien en ontwikkelen. Meer en meer moet er geproduceerd worden, het maakt niet uit of er vraag is, in de vrije wereldmarkt plegen we dan gewoon interventies, wat maakt het uit, want dat is onze manier van 'vrije' wereld markt, wij eerst, dan de rest, als dat voor elkaar is noemen we dat vrije handel.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  U reactie is wat eenzijdig @Gentechvrije Patrick!!!... De vrije wereldmarkt komt alleen onder druk (ik bedoel oneerlijke concurentie) als de EU exportrestitutie's geeft. Als ik alles goed gevolgt heb is dat voltooid verleden tijd. Daarom kunnen de melkerijen die hun afzet buiten de EU hebben (bij voorbeeld; FC, Humana en Nordmilch) minder ontvangen voor hun producten!!!... Wat dan kan resulteren in een lagere uitbetaling voor de melkveehouders ???

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.