Home

Achtergrond 481 x bekeken 1 reactie

Oss koopt besmet geitenbedrijf voor bouw wijk

De gemeente Oss koopt een met Q-koorts besmet geitenbedrijf in het stadje Megen uit om met ruim vijf jaar vertraging alsnog te kunnen beginnen met de aanleg van een nieuwbouwwijk.

Het is de beste oplossing voor de gemeente, het bedrijf en de inwoners van Megen, zeiden de betrokken partijen woensdag in een gezamenlijke toelichting.

Het geitenbedrijf ligt tegen de geplande wijk met 72 woningen terwijl algemeen het advies is om vanwege Q-koorts geen geiten te houden binnen 500 meter van woningen. Alleen al in Noord-Brabant liggen nu nog ongeveer honderd geitenbedrijven op minder dan een halve kilometer van bebouwing.

Geitenhouder Tonnie van de Camp moet zijn geitenstallen slopen, maar krijgt de kans om twee nieuwe woningen op zijn perceel te bouwen. Bovendien betaalt de gemeente hem een niet nader genoemd bedrag als compensatie voor de inkomensschade en kapitaalsvernietiging.

Het gezin Van de Camp is volgens boerenorganisatie ZLTO een van de eersten die vanwege besmetting met Q-koorts definitief een punt achter hun bedrijf zetten.

Het was voor de familie een moeizame en emotionele beslissing om het levenswerk te beëindigen, vertelde Cindy van de Camp woensdag. Het familiebedrijf bestaat sinds 1935. Vijftien jaar geleden stapten de huidige eigenaren over van koeien en varkens op melkgeiten. Na de besmetting met Q-koorts en ruiming van de drachtige dieren vorig jaar werd het stil op het bedrijf. Basisscholieren die regelmatig lammetjes kwamen kijken, mochten wegens de risico's niet meer op het bedrijf komen.

Wat Tonnie en Cindy van de Camp gaan doen als in januari alle geiten weggaan, weten ze nog niet. ,,Ik zoek een baan'', zegt Cindy. Het echtpaar blijft op het perceel in Megen wonen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    geitenhoudster

    Ik wens deze fam het allerbeste voor de toekomst, in goede gezondheid. Ik hoop dat ze 't leven weer op de rit kunnen krijgen na beeindiging van het bedrijf, en dat ze daar goede ondersteuning bij ontvangen van hun omgeving.

Of registreer je om te kunnen reageren.