Home

Achtergrond 176 x bekeken 1 reactie

Open deur

Burgers weten veel te weinig van dierhouderij en dierenwelzijn. Dat is een van de conclusies van de Raad voor Dieraangelegenheden in een advies aan de minister van landbouw.

De conclusie zal voor de meeste veehouders geen verrassing zijn. En dus kan de aanbeveling van de raad om de kennis op dat punt te vergroten door onderwerpen als dierhouderij en dierenwelzijn op te nemen in het lesprogramma van het Nederlandse (basis)onderwijs alleen maar worden toegejuicht. Maar daar houdt de aanbeveling van de raad niet op. Alle vormen van dierhouderij moeten zo transparant zijn dat het voor de burger ook mogelijk is op basis van relevante en juiste informatie tot een oordeel te komen. Dat betekent: schuur- en staldeuren open voor iedereen die er belangstelling voor heeft. Niet alleen de veehouder moet meer transparantie bieden. Ook de overheid heeft op dat punt een taak.

Het moet duidelijk zijn op welke argumenten de overheid tot haar afwegingen komt. De overheid is lang niet altijd consistent in haar beleid. Het is goed dat de Raad voor Dieraangelegenheden aanbeveelt een afwegingsmodel voor het dierbeleid te maken, waarin verschillende belangen tegen elkaar kunnen worden afgezet: volksgezondheid, dierenwelzijn, milieu en economie.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Kritische Lezer

    De overheid moet transparantie bieden, inderdaad. Als je het over LNV hebt in combinatie met transparantie dan heb je echt een afwijkend gevoel voor humor. Geen ministerie dat zoveel te verbergen heeft als LNV.

Of registreer je om te kunnen reageren.