Home

Achtergrond 391 x bekeken 1 reactie

Oogstmedewerker moet net loon krijgen

Een keurmerk voor maatschappelijk verantwoord oogsten. De FNV ziet dat wel zitten en blijft er op hameren bij LTO.

Schokkend is het rapport van het Interventieteam Champignons. Een derde van de champignonsector zou inmiddels in handen zijn van 'boeven'. Daar sta je als fatsoenlijke teler, met hart voor je mensen. Kun je met inachtneming van wet- en regelgeving champignons leveren tegen x euro per kilo, om vervolgens te horen dat een collegateler hetzelfde wil leveren voor een dubbeltje of nog goedkoper.

De campagne It’s alive van het Productschap Tuinbouw (PT) is nog tijdens de reguliere speeltijd in een sudden death geëindigd. Mensen werven voor je sector, met steeds opnieuw dergelijke misstanden? Zo leidt deze campagne tot weggegooid geld.

Even schokkend is dat de sector inmiddels bijna zes jaar geen cao heeft. Een fatsoenlijke cao zou volgens LTO geen zin hebben. Die zou toch maar ontdoken worden. De bonden kregen vorig jaar het mes op de keel. Voor oogstmedewerkers het minimumloon, inleveren van vijf vakantiedagen, verlaging van de vakantietoeslag, verlenging van de werkweek naar 40 uur, werkdagen van 12 uur, 60 uur per week, werken op 3 van de 5 zondagen zonder toeslag. . .  'Poolse toestanden' voor Nederlandse oogstmedewerksters dus. Niet onderhandelbaar volgens LTO. Vervolgens had ze ook nog eens geen trek om samen met de bonden controlemechanismes voor de naleving van een cao in het leven te roepen.

De hamvraag: hoe kan LTO haar achterban helpen fatsoenlijk te blijven, en die niet meegezogen te laten worden in het uitknijpen van arbeid? Gooi niet alles wat met de bestrijding van wantoestanden te maken heeft over de schutting richting overheid. Verder gaat het om erkennen van een structureel probleem en moet je daar vervolgens naar handelen.

Veelzeggend is een telefoontje dat ik onlangs kreeg van het consumentenprogramma Kassa. "Kunnen consumenten zien of een product eerlijk geoogst is?" Nee, dat kun je in de supermarkt niet zien. De kwaliteit van ons voedsel zou ook moeten inhouden dat er menswaardig geproduceerd wordt. Dat zowel de teler als de oogstmedewerker een fatsoenlijke prijs krijgt voor zijn inzet. Kortom: ik stel een een keurmerk Maatschappelijk verantwoord oogsten voor. Dat is de handschoen die we als FNV de LTO toewerpen.

Wim Baltussen is bestuurder bij FNV Bondgenoten

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Primaire producten producent

    Een teler en een (oogst)medewerker zijn meer gebaat met een inkomen ;dan met een keurmerk+lege handen.

Of registreer je om te kunnen reageren.