Home

Achtergrond 176 x bekeken

Nog ruim 3.800 personen moeten DNA afstaan

Er zijn momenteel 3.858 veroordeelden die nog geen gehoor hebben gegeven aan de oproep van justitie DNA-materiaal af te staan ten behoeve van de DNA-databank voor strafzaken.

Dat heeft een woordvoerder van het parket-generaal van het Openbaar Ministerie (OM) vandaag gezegd naar aanleiding van berichtgeving in het Nederlands Dagblad.

Volgens de Wet DNA-afname bij veroordeelden zijn personen die verdacht worden van of veroordeeld zijn voor bepaalde misdrijven verplicht genetisch materiaal af te staan. Onder degenen die wel veroordeeld zijn en onder de wet vallen, maar zich nog niet bij de politie hebben gemeld, zijn veelplegers en plegers van zeden- en geweldsdelicten.

De OM-woordvoerder benadrukte dat het gaat om personen die niet voor de zwaarste delicten zijn veroordeeld en op het moment van de uitspraak op vrije voeten waren. Verdachten van zwaardere misdrijven zitten over het algemeen wel vast tot en met hun rechtszaak en zij moeten al in het huis van bewaring wangslijm afstaan.

Vorig jaar werden in totaal de DNA-profielen van bijna 18.000 verdachten toegevoegd aan de DNA-databank, die in beheer is bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Volgens het jaarverslag zaten in 2009 in totaal 92.324 profielen van zowel verdachten als veroordeelden in de databank.

Personen die op het moment van de rechterlijke uitspraak niet in hechtenis zaten, krijgen van het OM per brief een oproep thuisgestuurd zich bij de politie te melden. Van deze mensen meldt 55 tot 60 procent zich inderdaad, aldus het OM.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.