Home

Achtergrond 234 x bekeken 1 reactie

'Niet huilen in het zinkende schip'

De Europese landbouw heeft niets te winnen bij het argument dat de sector kleiner en armer wordt.

"De landbouw is de kern van de grote uitdagingen van deze eeuw", aldus Ariel Brunner van milieuorganisatie Birdlife International. Volgens Brunner blijven boeren veel te veel steken in zielige verhalen als ze een beroep doen op steun vanuit Europa.

"Verlaat dat zinkende schip en stap over in het schip dat wel blijft drijven", aldus Brunner vandaag tijdens een conferentie over de toekomst van het Europees landbouwbeleid.

Brunner zegt dat boeren een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan bijvoorbeeld biodiversiteit en de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. "Boeren kunnen dat, maar zij moeten de samenleving ervan overtuigen dat het goed is dat de samenleving daarvoor ook betaalt."

De milieulobbyist is niet onder de indruk van het argument dat de Europese landbouw sinds de jaren negentig al 20 procent van de uitstoot van broeikasgassen heeft verminderd. "Wat daar gebeurd is, is niets anders dan verplaatsing van productie. We halen nu het rundvlees uit andere landen. Boekhoudkundig is de emissie nu niet meer van ons, maar komt die op het conto van Brazilië. Als het om de landbouw gaat zijn we nog heel ver af van het begin van de oplossing van de broeikasgassen."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Bertus

    Wist u, dat als de milieuclubs ook een gemeenschappelijke markt zou zijn binnen Europa deze ellende 3x zoveel kost als het landbouwbeleid? En dan krijgen we voor het landbouwbeleid nog (goedkoop) voedsel terug.

Of registreer je om te kunnen reageren.