Home

Achtergrond 417 x bekeken 4 reacties

Nederlandse veehouderij moet ook in daden voorop lopen

De Nederlandse veehouderij beweert voorop te lopen wat betreft het overschakelen op verantwoorde soja. Echter: nog geen 4 procent van de in Nederland geïmporteerde soja was in 2008 verantwoord, tegen 10 procent Europees gezien, stelt Gert van der Bijl.

Het valt te prijzen dat LTO-voorzitter Albert-Jan Maat bij de presentatie van dramatische inkomenscijfers het belang van duurzame productie benadrukt. Maar de LTO-voorzitter geeft ten onrechte aan dat Nederland met het gebruik van duurzame soja, voorloopt. Sterker nog: we zitten ruim onder het gemiddelde. Maatschappelijke organisaties hebben de veehouderij juist opgeroepen duurzame soja te kopen.

Gelukkig koos voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland bij de presentatie van het Landbouweconomisch Bericht voor een positieve boodschap: de agrarische sector toont dynamiek en veerkracht. En juist bij zwaar weer benadrukt Maat dat duurzaam produceren een kwestie van welbegrepen eigenbelang is. "In het terugdringen van emissies en gebruik van grondstoffen, daar ligt onze concurrentiekracht, ook wereldwijd", aldus de LTO-voorzitter. Helaas overschat Maat wat de Nederlandse veehouderij nu al doet op het gebied van duurzame soja. Nederland importeert jaarlijks 9 miljoen ton soja en is daarmee na China de grootste soja-importeur ter wereld. Veevoer is goed voor zo’n 90 procent van de soja die in Nederland gebruikt wordt.

De sojateelt breidt vooral in Zuid Amerika sterk uit: de afgelopen tien, vijftien jaar trad een verdubbeling op tot een areaal dat overeenkomt met tien keer de oppervlakte van Nederland. En de verwachting is dat die uitbreiding de komende jaren doorgaat, vaak op bedrijven van duizenden hectares, met als gevolg verlies van waardevolle natuurgebieden, milieuproblemen, slechte arbeidsomstandigheden en landconflicten met oorspronkelijke bewoners.

Daarom is het zo belangrijk dat er overal initiatieven zijn om de productie van soja en de uitbreiding van het soja-areaal op verantwoorde wijze te laten plaatsvinden. En gelukkig zijn er in en rond de Nederlandse veehouderij uitstekende initiatieven op het gebied van duurzame soja. In samenwerking met maatschappelijke organisaties als Solidaridad, Wereld Natuur Fonds en Stichting Natuur en Milieu investeren FrieslandCampina, Cono Kaasmakers en De Hoeve/Keurslagers voor hun merkproductie in duurzame soja, geproduceerd door gezinsbedrijven in Brazilië en India. FrieslandCampina, Vion, Storteboom, van Beek, Ahold en Nevedi namens de diervoederproducenten kopen in 2010 gezamenlijk 100.000 ton soja die aan een aantal duurzaamheidscriteria voldoet. En voor de pluimveeproductie wordt enige tienduizenden tonnen gecertificeerde soja gebruikt. In de eiersector gebruikt Natuurfarm De Boed wat verantwoorde soja.

Een lange lijst van betrokken bedrijven en sectoren, maar uit onderzoek van maatschappelijke organisaties blijkt dat in 2008 nog geen 4 procent van de soja in Nederland op de één of andere wijze verantwoord was. Daar zal in 2010 wellicht een paar procent bijkomen. Maar Nederland blijft daarmee onder het Europees gemiddelde. Van de 35 miljoen ton die de Europese Unie importeert, is ruim 10 procent gecertificeerd volgens een duurzaamheidsstandaard. In sommige landen (Zweden bijvoorbeeld) is dat dicht bij 100 procent.

De belangrijkste bedrijven in de veehouderijketen, inclusief de supermarkten, hebben aangegeven dat ze willen dat in 2015 alle soja op de Nederlandse markt aan de standaard van de Ronde Tafel Verantwoorde Soja voldoet. Voor sojatelers is van belang dat er zo snel mogelijk ook daadwerkelijk afzet is voor verantwoorde soja.

Both Ends, Icco, Natuur en Milieu, IUCN Nederland, Wereld Natuur Fonds en Solidaridad hebben daarom bedrijven per brief opgeroepen nog dit jaar te komen met een stappenplan voor de periode 2011-2015. Ook in andere Europese landen gebeurt dit. Hier ligt een kans om snel op en liefst hoger dan het Europese gemiddelde te komen. Het zou goed zijn als het Landbouweconomisch Bericht 2011 niet alleen melding kan maken van verbeterde inkomens, maar ook dat de Nederlandse veehouderijsector daadwerkelijk voorop loopt met duurzame soja.

Gert van der Bijl is programmamanager soja Solidaridad

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  voer mijn varkens nu al een paar jaar met zelf geproduceerde tarwe,gerst erwten en koolzaadkoek.
  voeromzet tweepuntacht,
  groei, zeshonderdzestig, geen soya nodig.

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik probeer al 2 dagen een vraag te stellen op de cono.nl site, maar het reactie formulier werkt niet Ik denk dat CONO de agd forums ook wel leest, of anders iemand ze er attent op kan maken. Vraag was,***

  Geachte Cono,

  Ik zie in een artikel op AGD dat jullie gentech soja gebruiken?

  Zie,
  http://www.agd.nl/10103942/Opinie/Forum/Forum-artikel/Nederlandse-veehouderij-moet-ook-in-daden-voorop-lopen.htm

  Vragen zijn,
  -klopt het dat jullie werkzaam zijn in samenwerking met de roundtable resultaten waar Solidaridad deel van uitmaakte?
  -in dit artikel heeft de artikel schrijver het namelijk over de duurzame soja met als uitgangspunt de roundtable conferentie
  -als jullie gentech soja gebruiken, hoeveel is het, waar komt het vandaan, en in welke kazen/merken gebruiken jullie het?
  -zo nee, dus geen gentech soja of enige relatie met de benoemde 'duurzame' soja gebruikt door jullie, zou ik graag een officiële reactie zien op dat artikel dat dat dus niet zo is.
  -ook dat de artikel schrijver benaderd wordt door jullie, en dat hij een rectificatie plaats op de AGD site.

  Ik dank u voor uw tijd,
  Patrick

 • no-profile-image

  Patrick

  Onzin artikel geschreven door Solidaridad.
  Die LTO Albert Jan Maat complimenteert, tja met wat???
  De verantwoorde soja waar Solidaridad het over heeft is genetisch gemodificeerde soja.
  De Round Table compromis door multinationals die maar 1 belang hadden, een compromis om schijnduurzaam en behulpzaam te zijn voor de PR. Pure Greenwashing. Solidaridad heeft een zeer verkeerde keuze gemaakt om hier mee in te stemmen samen met WWF. Een zeer, zeer foute en schaamte vollekeuze van hypocriete Solidaridad. Niemand zou Solidaridad nog moeten gaan steunen, het schijnt dat de subsidie kraan richting Solidaridad ook erg verminderd is en dat is loon naar hard marionetten werk/gedrag.
  En wat lees ik in dit artikel CONO aan de gentech soja?????????????????????
  Stichting Natuur en Milieu moet ook opgedoekt worden. Met gentech maak je geen compromissen, 1 gaatje en de multinationals zullen blijven komen om van dat gat een grote waterval te maken en zo ben je snel je biodiversiteiet kwijt op de planeet, met dank aan Solidaridad, tja wat betekend die naam nu????

 • no-profile-image

  de gewone man

  Duurzame soja?
  In 2008 produceerde wij in nederland boerderijmelk;en doordat de melkverwerkers er aan konden verdienen ;gingen deze ver in oosteuropa(buiten de euquotering om) melk van andere kwaliteit bijkopen.
  Doordat men deze met de in nederland geproduceerde melk kon aanlengen voldeed deze aan onze kwaliteitsnormen.
  Op zulke momenten is er geen enkele bewuste linkse of rechtse club die deze praktijken(niet duurzaam ) aan de kaak stelt.
  Dus even dimmen met sojasolidaridat.

Of registreer je om te kunnen reageren.