Home

Achtergrond 177 x bekeken 3 reacties

NMV pleit voor meer grip op zuivelcoöperatie

De Nederlandse zuivelcoöperaties kunnen beter aan een wettelijke gedragcode voldoen dan aan de NCR-code.

De eerst is namelijk binden en kan er voor helpen zorgen dat de coöperaties ook hun oorspronkelijke doel weer in beeld krijgen.

Dit stelt de Nederlandse Melkveehouders Vakbond. Die heeft HAS KennisTransfer laten onderzieken of een wettelijke gedragscode, zoals de Code Tabaksblatt, ook zou kunnen werken voor de zuivelcoöperaties. Het antwoord op die vraag is bevestigend, meldt de NMV.

De zuivelcoöperaties hanteren nu slechts een niet-bindende code van de Nationaal Coöperatieve Raad (NCR) en hoeven zich daardoor ook niet te verantwoorden voor diverse zaken, zoals het hoge salaris van FrieslandCampina-directeur Cees ‘t Hart.

Meest opvallende conclusie van het onderzoek is volgens de NMV dat het oorspronkelijke doel van een coöperatie in de loop der jaren uit het oog verloren is.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Waarom moeten buitenstaanders (politiek) bepalen, wat wij als boeren verwachten, nee eisen van onze eigen coöperatie. Zijn wij als leden niet zelf de >baas< over onze gezamelijke onderneming? Het lijkt erop, dat we als boeren ons hebben terug getrokken op onze eigen bedrijven en zelfs op de vergaderingen van ons gezamelijke bedrijf onze >mond< houden. Dit was 100 jaar geleden zo en nu met alle mondige jonge boeren nog net zo. Dus de boeren hebben gelijk >de progressieve politiek< moet zich met het beleid van onze cooperatie gaan bemoeien. De boerderij wordt voor en groot deel al door de politiek geleid (overmatige regelgeving) dus geven we nu ook nog de gezamelijke industrie uit handen. Bij de coöperatie moeten de leden niet alleen producten leveren maar ook meedenken over de toekomst, die zij voor ogen hebben. Nu wachten de leden af wat directie en bestuur aandragen, krijgen we dit soort uitspraken. Als ik de eis van NMV doortrek kom ik uit bij een door de >politiek< geleide coöperatie, een vorm van centraal geleide landbouw industrie. De gevolgen van deze landbouwpolitiek zie nog steeds in Rusland.

 • no-profile-image

  boerin

  Dan wordt het tijd dat het doel van de cooperatie "een boterham verdienen"(verdrag van lisabon) voor deze sector eindelijk gaat gelden

 • no-profile-image

  bert

  Precies zo is het maar wat raar dat ik het LTO hier nog niet over gehoord heb.
  Dat zijn toch "DE belangenbehartigers "
  voor de boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.