Home

Achtergrond 289 x bekeken 3 reacties

Museum Pamplona simuleert stierrace

In de Noord-Spaanse stad Pamplona wordt eind dit jaar begonnen met de bouw van een museum waar bezoekers virtueel kunnen ervaren hoe het voelt om in nauwe straten voor stieren uit te rennen.

Dat heeft burgemeester Yolanda Barcina vandaag gezegd. Het museum gaat in 2012 of 2013 open. In het museum staat het jaarlijkse feest van San Fermín centraal. Om die beschermheilige van Pamplona te eren rennen sinds 1591 een week lang (7 tot en met 14 juli) elke dag zes stieren door de smalle straatjes naar de arena. Duizenden jongeren, vaak in beschonken toestand, rennen voor de dieren uit. Ze mogen zich alleen met een opgerolde krant beschermen.

Elk jaar vallen er tientallen gewonden. Sinds 1924 hebben de rennen aan vijftien mensen het leven gekost.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Saskia Oskam

  Het museum is helaas een extra manier om de stierenrennen in Pamplona te promoten. Toeristen die de rest van het jaar (buiten de San Ferminfeesten van 6 t/m 14 juli) Pamplona bezoeken krijgen wellicht na het bezoeken van het museum zin om ook eens met de stieren te gaan rennen, zoals helaas al tienduizenden Amerikanen, Engelsen en Australiërs doen 'dankzij' Ernest Hemingway. CAS International informeert samen met Spaanse zusterorganisaties toeristen over het dierenleed in Pamplona. De stieren worden niet alleen met geweld door de straten gejaagd, maar worden daarna ook nog eens afgeslacht in de lokale arena, zoals Naked Runner hier ook al aangeeft. Toeristen moeten dit soort 'festiviteiten' juist mijden, om te voorkomen dat dit dierenleed met hun geld en aanwezigheid in stand wordt gehouden.

  Voor meer informatie: zie cas-international.org.

  Met vriendelijke groet,

  Saskia Oskam
  CAS International (Comite Anti Stierenvechten)

 • no-profile-image

  naked runner

  beter idee: laat bezoekers óók voelen hoe de stieren nà het rennen in de straatjes in de arena worden afgeslacht. Duw de nieuwsgierigen door een tunnel waar scherpe speren, spiezen, dolken hun naakte lichaam doorboren. Spannend en leerzaam, aan het eind van de tunnel staan paarden klaar om hen naar een afvalcontainer te slepen. Honden en kattenvoer!

 • no-profile-image

  Usciolu

  Goed idee. Laten ze dan meteen de echte stierenrennen afschaffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.