Home

Achtergrond 167 x bekeken

Mogelijk boorverbod op zee voor BP in VS

De Britse oliemaatschappij BP dreigt voor zeven jaar te worden uitgesloten van oliewinning in Amerikaanse wateren.

Dat volgt uit een voorstel van een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om bedrijven met een slechte reputatie op het gebied van offshoreboren voortaan uit te sluiten bij het toekennen van vergunningen daarvoor. Dat meldde de BBC donderdag.

In het wetsvoorstel wordt BP niet met name genoemd, maar de regel zou van toepassing zijn op alle bedrijven die in de laatste zeven jaar tien of meer mensen hebben verloren bij werkzaamheden op platformen, productiefaciliteiten of raffinaderijen. Bovendien moeten de Amerikaanse wetten die gelden voor gezondheid en milieu zijn overtreden. Bij de explosie van de Deepwater Horizon kwamen elf mensen om het leven. Naar de oorzaak van de explosie wordt nog onderzoek gedaan.

BP heeft al schuld bekend voor de explosie op zijn raffinaderij in Texas in 2005, waarbij vijftien mensen om het leven kwamen. Het is de vraag of het wetsvoorstel het haalt. Daar is goedkeuring van zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat voor nodig. Daarna moet president Barack Obama zijn handtekening er nog onder zetten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.