Home

Achtergrond 213 x bekeken

Minder verlaging en afkeuring in pootgoedteelt

Het landelijke verlagingspercentage van pootaardappelen is op dit moment 9,8 procent en het afkeuringspercentage is 1,8 procent.

Dat meldt keuringsdienst NAK op basis van de veldkeuring, waarvan de tweede keuring voor tweederde is uitgevoerd. Dat betekent dat de veldkeuring bijna is afgerond.

Uit de gegevens tot nu toe blijkt dat het gewas er gezonder bij staat dan vorig jaar. De enige uitzondering is het gebied Noord II, waar het afkeuringspercentage al is opgelopen tot 6 procent, terwijl vorig jaar in deze periode 3,1 procent was afgekeurd. De dienst noemt dit niet opvallend. Zandgrondgebied Noord II kent ook al veel verlagingen ten opzicht van andere regio’s en sprong er vorig jaar ook duidelijk uit.

De vaste commissie pootaardappelen komt vandaag bijeen om te vergaderen over verdere vaststelling van loofvernietigingsdata. De eerste loofvernietigingsdatum is vorige week vastgesteld voor rooigroep 1 in het gebied Zuid op 14 juli.

Hoe later de adviesdatum uitpakt, des te meer ruimte telers krijgen voor ontheffing van nacontrole. Deze wordt toegekend aan de lagere klassen, mits het loof op de adviesdatum dood is.

Of registreer je om te kunnen reageren.