Home

Achtergrond 655 x bekeken 18 reacties

Makelaars: prijs grond en bedrijven omlaag

Landbouwgrond wordt goedkoper en complete landbouwbedrijven zijn amper of zelfs niet te verkopen en zal daarom in waarde dalen.

Dit zeggen de drie brancheverenigingen van agrarische makelaars. Deze prijsdaling past overigens in historische trend.

Landbouwminister Verburg laat vandaag weten dat de grondprijzen de komende tijd gaan stabiliseren. Ze zegt dit naar aanleiding van de grondprijsmonitor 2009 van Dienst Landelijk Gebied (DLG), die ze vandaag naar de Kamer stuurde.

Voor het eerst sinds 2005 brengt een perceel landbouwgrond minder op. Dit bevestigen de drie brancheorganisaties van agrarische makelaars. Het gaat om de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), VBO-makelaars en VastgoedPRO. "We praten over een paar duizend euro per hectare", verteld Harry Boertjes, voorzitter van vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed van de NVM. Volgens Henk Tijink van VBO-makelaars zakken vooral incourante percelen in waarde. 'Buurmans' grond blijft z’n waarde houden. Volgens DLG lag de grondprijs in 2009 op gemiddeld bijna €47.000 per hectare. In 2005, vlak voor de opleving, was de waarde bijna €29.000.

Compleet bedrijf onverkoopbaar

Het aanbod van complete bedrijven is momenteel groot. De handel ligt zo goed als stil. Het aantal boeren dat noodgedwongen verplaatst moet worden neemt af, omdat door de crisis de huizenprijzen daalden en nieuwbouwplannen in de ijskast belanden. Frans van der Geer, voorzitter van Kennisplatform Landelijk Vastgoed van VastgoedPRO: "Per saldo komen er nu meer boerderijen bij." Verplaatsers zijn er niet of amper, terwijl er per dag zo’n zes land- en tuinbouwbedrijven stoppen.

Gaat de prijs dalen net als na 2001?

De daling van de grondprijs past in historische trend. Landbouwgrond is in een rap tempo fors in waarde gestegen. Van 2005 tot en met 2008 liep de prijs op, vooral doordat boeren toen al inspeelden op de verwachte afschaffing van de melkquotering door grond te kopen, aldus het LEI. Bedenk hierbij dat melkveehouders tweederde van het landbouwareaal in handen hebben.

In 2008 en vooral vorig jaar klapte de grondhandel in. Het verhandelde areaal nam zelfs af met een kwart. Volgens het LEI is 'de top van de volgende piek binnen niet al te lange termijn wel bereikt, waarna de grondprijs kan zakken'. Eenzelfde situatie zagen we ook in de periode 1995 tot 2001. Landbouwgrond werd na 2001 goedkoper toen de handel terugliep. Overigens, in 2001 hadden we wel te maken met MKZ.

Lees ook Verburg verwacht stabilisatie grondprijs

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Demeter

  Waarom denk je dat de oude Duitse Adel praktisch geen grond wil verkopen? Zij zijn de crisis van de Duitse Mark met devaluatie ten gevolge en de 1ste en 2de wereldoorlog niet vergeten. Geld is goud collega's ook nu in de crisis. Een dief kan erover lopen maar niet mee nemen. Ik verkoop niets, nooit.

 • no-profile-image

  spuit

  Demeter, ik neem aan dat je bedoelt grond is goud. Je hebt wel gelijk denk ik, maar we zijn zo dom dat we er ons brood mee willen verdienen. Bij goud moet je ook kijken naar waardestijging in de loop der geschiedenis, niet naar het jaarlijks rendement.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wacht maar eens tot de verplaatsers echt opgedroogd zijn. Dan gaat de grondprijs pas echt zakken. Welke gek koopt er nu grond voor 50 of 60.000 euro om ieder jaar alleen aan al rente 2000 euro toe te leggen. Grond moet na 10 jaar dan al 20000 euro duurder zijn en dan heb je nog niets verdiend, maar je hebt wel werk en extra risico. Grond zal niet naar agrarische waarde terugzakken, maar wel naar meer normale proporties.

 • no-profile-image

  spuit

  Had je 100 jaar terug 100 hectare grond in bezit, dan was je in principe rijk. Totdat je het verkocht, dan waren de centjes in een generatie op. Diezelfde 100 hectare zouden heden wederom een fortuin opbrengen, een generatie verder is er wederom niks van over. Grond zal altijd waardevol blijven, maar moet je niet bijkopen tegen de huidige prijzen als je de centen moet lenen. Zo veel is wel duidelijk. Toch blijft het voor het rijke deel van de bevolking een uiterst interessante waardevaste belegging, weliswaar met een laag jaarlijks rendement.

 • no-profile-image

  gert

  maar de melkprijs stijgt volgens de berichten

 • no-profile-image

  gekke henkie

  logisch dat er in nederland meer groeit. mag ook veel meer bemest worden als in de rest van europa

 • no-profile-image

  grote

  Mijn advies als waar is wat die makelaars zeggen:::: Verkoop alle grond en vier een groot feest. Daarna koop je beleggingen en waardevolle papieren of ga je geld beleggen tegen een super hoge rente en geef weer een groot feest omdat je het zo goed gedaan hebt!!!! Nou je wilt niet weten hoe snel je bankroet zal zijn. Heel veel succes met je eventuele verkoop van grond. Je bent gewaarschuwd. Trouwens de fiscus helpt ook nog een handje om je nog sneller bankroet te krijgen.

 • no-profile-image

  jpk

  makelaars geleuter

 • no-profile-image

  boerin

  in andere landen hebben ze meer hecares nodig om dezelfde opbrengst aan gras en mais te krijgen !!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  de zus van de vriendin van de buurvrouw van mijn z

  Is het waar Gert Dr.? Heb jij gehoord of gelezen, dat de melkprijs omhoog gaat?

 • no-profile-image

  tevreden

  Buurmans grond blijft wel op niveau.
  Maar alle grond heeft toch een buurman ?

 • no-profile-image

  Jeroen

  Boerin,
  Als ik 4 ha kan kopen voor dat geld in Duitsland, durf ik wel hardop te zeggen dat ik meer opbrengst heb van die Hectare.
  Kijk eens goed bij jou buren!

 • no-profile-image

  buurvrouw van

  maar wat als buurman geen centjes heeft. bij de bank hoeft hij ook niet aan te kloppen, die zit immers zelf ook op zwart zaad.

 • no-profile-image

  agrarier

  45000 euro per ha voor grasland zoek de gek. Moet je eens in de andere landen van de EU kijken 5000 euro. En uit de koeien komt dezelfde melk en dat willen ze kunstmatig zo houden. Vergeet het maar, het gaat minimaal halveren. Want in de andere EU landen hebben ze dezelfde melkprijs en is het Quotum ook nog eens veel goedkoper. Dit vraagt om de vaktor tijd en die gaat alles oplossen.

 • no-profile-image

  spuit

  Wat een flauwekul artikel. Beginnen de makelaars een beetje omzet te missen en proberen ze op deze manier verkopende partijen wat aan te porren? Zijn de grenzen bereikt met prijsopdrijvende praatjes die lekker op brachten?

 • no-profile-image

  **

  Als dit zo zou zijn waarom verkoopt niet iedereen alles en gaat verkassen?

 • no-profile-image

  buurvrouw van

  ik zeg koop goud als je van je geld en je vrouw houdt.

 • no-profile-image

  Agr. Makelaar Kraats

  Niet te verkopen ? Lul-verhaal; niet van de makelaars maar stemmingmakerij van deze krant. Grond is altijd goed te verkopen, misschien iets minder/ha maar nog steeds super belegging. Gewoon niet van je stuk laten brengen en ga alleen in zee met praktijk-makelaar, niet van die dasjes...

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.