Home

Achtergrond 366 x bekeken

'Maismeel vaak beetje verontreinigd met transgene soja'

Maismonsters, genomen bij op- en overslag, blijken in driekwart van de gevallen verontreinigd met sporen van (transgene) soja.

Dat blijkt uit onderzoek dat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft gedaan naar transgene verontreiniging van veevoer, in opdracht van LNV-minister Gerda Verburg.

De verontreiniging in de sojafractie bedroeg in eenderde van de gevallen meer dan 0,9 procent. Dat is de grens die de Europese Unie aanhoudt bij de etikettering van transgene bestanddelen; boven de 0,9 procent moet op het etiket staan dat er transgene bestanddelen in zitten.

De EU heeft echter ook bepaald, zegt Verburg, dat niet gehalte in een deelfractie doorslaggend is voor de etikettering, maar het gehalte in de totale partij, in dit geval dus de mais. Verburg schrijft geen aanwijzingen te hebben dat de transgene soja dan boven de 0,9 procent uitkomt.

Anderzijds is dat laatste niet met zekerheid te zeggen, bij gebrek aan een goede analysemethode. Verburg gaat de Commissie daarom verzoeken om nieuwe analysemethodes te ontwikkelen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.