Home

Achtergrond 559 x bekeken 1 reactie

Lupine levert 3,5 tot 4 ton per hectare

Op zand- en kleigronden varieert de opbrengst van lupine tussen de 3,5 en 4 ton hectare.

Voor veengronden is de teelt minder geschikt. Dat zegt akkerbouwer en loonwerker Wim Schokker uit het Friese Joure. Qua inhoud is lupine bijna net zo’n goed ingrediënt in het rantsoen als soja, en een stuk beter dan raapzaad.

Schokker begon drie jaar geleden met een areaal van 0,5 hectare. Vanwege de goede resultaten zette de Fries daarna een project op met een veevoerfabrikant, tien boeren, een aantal loonwerkers en een grondbewerkingsspecialist. In 2009 is opgeschaald naar in totaal 12 hectare en dit jaar wordt 30 hectare geteeld.

"Ik ben er van overtuigd dat over enkele jaren een zeer groot deel van de melkveehouders lupine teelt. Nu telen ze vaak zetmeelrijke gewassen zoals korrelmais, maar dat zet bedrijfseconomisch weinig zoden aan de dijk. Het vervangen van de dure soja door zelf lupine rond het bedrijf te telen levert meer op."

Volgens Schokker levert 3,5 tot 4 ton per hectare een kostprijs op die lupine nu al voordeliger maakt dan de import van soja uit Zuid-Amerika. "Bovendien is de import van soja niet duurzaam. Nog naast de vervuiling en kosten van transport, verdwijnt voor de teelt van soja in Zuid-Amerika regenwoud." De teelt zelf is eenvoudig, aldus Schokker. "Boeren kunnen het met organische mest af, hoeven geen kunstmest aan te wenden. Voor de oogst kun je gewone combines gebruiken."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Laten we naast de genoemde voordelen, niet vergeten de bodem verbetering van Lupine en de stikstof nagift aan de volgend egift. In vroeger tijden werd lupine gebruikt als veevoer (de hele plant) en de wortels geven structuur en stikstof aan de bodem voor de volgende teelt (gras, aardappelen o.i.d.). Deze bijkomende voordelen zullen nog netzo zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.