Home

Achtergrond 112 x bekeken

Lelieareaal met 6 procent toegenomen

Het areaal lelies is dit jaar toegenomen tot 3.624 hectare.

Een groei van 6 procent, zo blijkt uit de statistiek die de Bloembollen Keurings Dienst en het Productschap Tuinbouw bekendmaken. Vorig jaar werd in totaal 3.415 hectare aangeplant. Het areaal Orientals is van 1.384 hectare met 120 hectare toegenomen tot 1.500 hectare. Bij de OT-hybriden is er een uitbreiding van 262 naar 307 hectare en bij de LA Hybriden een toename van 741 naar 834 hectare. Deze drie groepen samen omvatten ruim tweederde van het totale lelie areaal en laten dus groei zien. De vraag is of deze groei verstandig is, gezien de situatie van de lelie op de markt. Insinders hadden liever nog wat krimp gezien om er toe bij te dragen dat dit product wat steviger op de (handels)benen komt te staan. Aan de andere kant zijn er ook wel cultivars die qua areaal zijn afgenomen, zoals onder andere ‘Acapulco’ (-9 hectare), ‘Helvetia’ (-5 hectare), ‘Mero Star’ (-7 hectare), ‘Navona’ (-35 hectare) en ‘Rialto’ (-10 hectare). Van ‘Sorbonne’ wordt met 165,5 hectare Het meest geteeld, gevolgd door ‘Siberia´met 162 hectare en op flinke afstand op de derde plaats ‘Robina’ met 70 hectare.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.