Home

Achtergrond 162 x bekeken

Leiders paars-plus doen 'serieuze poging'

De fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks doen een serieuze poging om tot een paars-pluskabinet te komen.

Maar het is nog te vroeg om te zeggen of dat gaat lukken.

De informateurs Uri Rosenthal en Jacques Wallage doorbraken gisteren even de radiostilte rond de formatie om een tussenstand te geven van de gesprekken tussen de politiek leiders Mark Rutte (VVD), Job Cohen (PvdA), Alexander Pechtold (D66) en Femke Halsema (GroenLinks). Volgens de informateurs is er begin vorige week een voortvarende start gemaakt en vinden de onderhandelingen in een ,,plezierige sfeer en in een opmerkelijk goede onderlinge verstandhouding'' plaats. ,,We zijn de vrijblijvendheid ver voorbij.''

De onderhandelaars hebben al ,,stevig'' gesproken over de miljardenbezuinigingen die nodig zijn om de overheidsfinanciën op orde te brengen. Ook andere belangrijke dossiers, zoals hervormingen op de woningmarkt, aanpassingen van de AOW en de zorg, zijn ,,van alle kanten belicht''. Wat er inhoudelijk is besproken, wilden de informateurs niet zeggen. Wel wezen ze erop dat de onderhandelaars, ondanks de grote verschillen tussen de partijen, gezamenlijk op zoek zijn naar wat hen bindt en niet naar wat hen scheidt.

"Alle vraagstukken liggen op tafel, maar ook de route naar oplossingen van de verschillen van mening zijn grondig verkend'', zei Wallage. De fractievoorzitters zijn er echter nog niet. Na een week onderhandelen hebben ze inhoudelijk nog nergens overeenstemming over bereikt. ,,Er worden serieuze pogingen gedaan. Het is niet voor niets dat men bij elkaar zit'', zei Rosenthal.

Volgens de informateurs hebben de onderhandelaars een grote ambitie, omdat ze een mix willen van bezuinigingen, hervormingen en investeringen. De partijen brengen heel veel punten in, maar streven ook naar een compact regeerakkoord. Dat wordt nog spannend.''

Maandag kwamen Rutte, Cohen, Pechtold en Halsema opnieuw de hele dag bijeen om onder leiding van de twee informateurs verder te praten. Rosenthal en Wallage worden dezer dagen overspoeld met adviezen van tal van organisaties. De informateurs halen daar de meest relevante dingen uit. Onder regie van de vier fractievoorzitters zijn financieel specialisten uit hun Tweede Kamerfracties en vicefractievoorzitters ondertussen ook druk in de weer. Ze werken onderwerpen uit en bereiden stukken voor.

Behalve een coalitieakkoord op hoofdlijnen willen de onderhandelaars ook een kleinere ministerraad. Volgens Wallage is afgesproken op korte termijn te spreken over "de opbouw van een kernkabinet en de mensen die de partijen beschikbaar hebben''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.