Home

Achtergrond 191 x bekeken 2 reacties

LTO ziet geen heil in keurmerk maatschappelijk verantwoord oogsten

LTO ziet weinig voor de introductie van een keurmerk voor "maatschappelijk verantwoord oogsten" in de tuinbouw.

Certificering, een idee van vakbond FNV Bondgenoten, is volgens de agrarische belangenbehartiger in de praktijk onhaalbaar.

Vakbondsbestuurder Wim Baltussen deed het voorstel nadat uit onderzoek bleek dat een derde van de ondernemers in de champignonteelt op enige wijze de grenzen van de wet opzoekt. Baltussen vindt dit immoreel, en bovendien competitievervalsing voor eerlijke telers. Baltussen beticht LTO ervan tegen nieuwe controlemechanismen ter naleving van een cao te zijn.

Beleidsmedewerker Frank de Wijs erkent dat de sector een groot probleem heeft, feitelijk al sinds zeker 15 jaar. "Eerst betrof het een tekort aan beschikbare arbeid, maar dat is nu ondervangen. Het grote probleem nu zijn opbrengstprijzen. Mijn eerste oproep gaat echter naar de overheid, die de regels moet verduidelijken en indien nodig hard ingrijpen tegen overtreders."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Han

    Ik heb weinig verstand van >maatschappelijk verantwoord oogsten< , maar ik weet wel dat producenten die door welke oorzaak ook hun kostprijs tot in het oneindige moeten drukken, in de verleiding komen de grenzen van de wet op te zoeken. Hierbij zullen er over de grens gaan en anderen net voor de controle aan de veilige kant zitten. Eén ding is voor mij duidelijk, de oorzaak ligt in het feit dat wij, Nederland, te duur zijn om de concurentie met allerlei goedkoopte landen aan te gaan. Willen we de teelt behouden, moeten we de kosten verlagen of de maatregelen aan de grens nemen om cuncurentie mogelijk te maken. Doen we dit niet en blijven we de ondernemers controleren zoals nu dan is het einde in zicht.

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Doe er maar een keurmerkje bij, dan zijn kunnen er flink wat ambtenaren aan het werk worden gehouden. Misschien komt Nederland dan wel in het guiness book of records als het land waar de ene helft van het land de andere helft controleert

Of registreer je om te kunnen reageren.