Home

Achtergrond 206 x bekeken 2 reacties

LTO: ondernemers moeten zelf meer tegen fraude doen

LTO vindt dat tuinbouwondernemers zelf meer stappen moet zetten om de toenemende fraude in hun sector een halt toe te roepen.

"Kijken naar de overheid is onvoldoende", aldus LTO-beleidsmedewerker Frank de Wijs.

LTO betwijfelt of een sociaal keurmerk voor maatschappelijk verantwoord oogsten in de tuinbouw haalbaar is. Vakbond FNV kwam onlangs met het idee voor zó’n keurmerk, maar certificering stuit volgens de agrarische belangenbehartiger mogelijk op praktische bezwaren.

FNV-bestuurder Wim Baltussen deed zijn voorstel nadat uit onderzoek bleek dat een derde van de ondernemers in de champignonteelt de grenzen van de wet opzoekt of overschrijdt, bijvoorbeeld bij de beloning en huisvesting van personeel uit Midden-Europa. Behalve dat Baltussen het immoreel vindt, spreekt hij van competitievervalsing voor eerlijke telers.

LTO-medewerker De Wijs erkent dat de sector een groot probleem heeft, al zeker vijftien jaar. "Eerst betrof het een tekort aan beschikbare arbeid, maar dat is nu ondervangen. Het grote probleem nu zijn opbrengstprijzen. De overheid moet de regels moet verduidelijken en indien nodig hard ingrijpen tegen overtreders."

Een keurmerk lijkt De Wijs in eerste aanleg onhaalbaar: "Wat duizenden ambtenaren van de Arbeidsinspectie niet kunnen, kan een private controleur wel? Wel denk ik dat we als sector zelf meer in de spiegel moeten kijken en een systeem moeten bedenken om het probleem af te remmen."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Leen

    Dit soort uitlatingen dient niet uit eigen geledingen te komen. LTO stond ooit voor belangenbehariging.

  • no-profile-image

    gert

    ondernemers moeten steeds meer op de kosten letten,hierdoor worden ze wel gedwongen door de NMA en de retailers,die nauwlijks bereid zijn een fatsoenlijke prijs te betalen

Of registreer je om te kunnen reageren.