Home

Achtergrond 424 x bekeken 13 reacties

LTO bespreekt zomerdip varkensprijs

LTO-vakgroep Varkenshouderij wil met de slachterijen om tafel om de zomerdip in de varkensprijzen te bespreken. Samen met de slachterijen wil LTO bekijken of de sector beter met de zomerdip kan omgaan. “Dit is in het belang van varkenshouder en slachterij”, aldus LTO.

Volgens LTO is de terugval in de prijsvorming extremer dan in voorgaande jaren. “De sector valt elk jaar in deze valkuil met als gevolg dat er een discussie over deze zomerdip ontstaat met de nodige irritatie vanuit varkenshouders naar hun afnemers.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  rob

  jullie moeten je schamen om nog rond de tafel te gaan zitten met de slachterijen

  jullie zijn eigenaar van de grootste onderneming in de slacht wereld ga g.v.d. daar eerst een structuur brengen voor een hogere uitbetalings prijs en dan volgen de andere slachterijen vanzelf.

 • no-profile-image

  arm maar gelukkig varkensboertje

  lto is onderdeel van zlto die zijn de baas van rendac ,die laten ons veel voor de kadavers betalen van dat geld kopen ze slachterijen op en proberen als eerste de prijs laten zakken { rest volgt toch wel}
  en die willen over de varkensprijs gaan praten VERBETER DE WERELD BEGIN BIJ JE ZELF

 • no-profile-image

  john

  dit heeft niet zoveel met beredeneren te maken denk ik.. maar aan de inkomens die in nu in varkensland gehaald worden is toch duidelijk te zien dat de markt ziek is. Ik zie dit ook niet zozeer als communisme maar als produceren op bestelling. De markt bepaald hoeveel er nodig is en wij maken dat. Zo hoort een keten te werken. van producent tot consument en visa versa met voldoende marge voor iedereen. De vleesaankopen van onze consumenten zijn al jaren stabiel.. door het jaar heen zijn er wisselingen in productie en consumptie. Door dit als keten goed op elkaar af te stemmen zijn de prijzen op niveau te houden. concurentie is leuk zolang deze maar niet moordend wordt.

 • no-profile-image

  gert

  meer op de BBQ

 • no-profile-image

  Patrick

  Zomerdip?
  De gehelde Europese varkenshouderij stevent af op een gifzwarte toekomst doordat het zal gewrongen worden tussen enerzijds de duur wordende graanprijzen en anderzijds de nog meer prijsdruk (zonder einde) van de supers .
  Eertse indrukken rondom tarweprijzen zijn dat deze al 30% hoger liggen dan dezelfde periode vorig jaar. En speculanten reeds al om vertegenwoordigd zijn op de markt met gevolg reeds hamstering achter de reeds geoogste Tarwe en Gerst Prijs verhogingen en verlagingen bij landbouwproducten worden hier wel eens ingezet.
  .

 • no-profile-image

  Stalin

  John, alles is eenvoudig te beredeneren. De praktijk is anders. Soms maar goed ook, volledig doorberedeneerde markten vinden we alleen nog in de laatste communistische landen, die kennen weer hun eigen nadelen.

 • no-profile-image

  Varken

  Uitslag van dit gesprek is op voorhand voorspelbaar. Het is de grote baas die met zijn hoofd productie praat hoe nog meer boeren de nek te draaien.

 • no-profile-image

  Gulden middenweg

  Status quo;
  Er is sprake van de hierna volgende vicieuze cirkel;

  1/ Omdat de concurrentie uit Duitsland goedkoper kan produceren dan de Nederlandse slachterijen (geen minimumloon, veel minder keuringskosten etc.) kunnen de Nederlandse slachterijen minder voor het varken geven.

  2/ De Duitse slachterijen hebben de Nederklandse varkens keihard nodig om hun haken vol te hangen, zodat ze goedkoper kunnen produceren. (er gaan gemiddeld zo'n 60.000 - 80.000 varkens wekelijks naar Duitsland.

  3/ Als Duitsland die varkens niet zou krijgen, zouden ze (vanwege onderbezetting in hun slachterijen) niet meer in staat zijn om hun overschot aan varkensvlees in Nederland te dumpen.

  4/ Op het moment dat de Duitse concurrentie (geheel of gedeeltelijk) uit Nederland weg is, kunnen de Nederlandse slachterijen weer marge maken, en daardoor ook meer voor hun varkens betalen.

  Uiteindelijk snijden we met zijn allen in ons eigen vlees en langzaam maar zeker helpen we de Nederlandse varkensboeren om zeep en de Nederlandse vleesindustrie ook. Terwijl het redelijk simpel is op te lossen, GEEN VARKENS MEER NAAR DUITSLAND !! Dan komt er vanzelf ruimte om de prijzen te verhogen. Zowel voor de boer als voor de slacterij lijkt me dit de enige oplossing, hoe utopisch hij ook lijkt. Een ding is zeker, als we niks doen, gaan we met zijn allen naar de klote !!

 • no-profile-image

  john

  waarom kunnen we in de EU niet voor alle agrarische producten een systeem invoeren zoals in canada gehanteerd wordt met de melk? Alleen handelen tegen kostprijs, geen import en overschotten verwerken tot andere producten > met directe terugkoppeling naar de primaire producent. Alleen op deze manier kunnen wij in europa dier- en milievriendelijk vlees blijven produceren. Met elkaar weg concureren schieten we helemaal niets op. Als nu alle informatie die onze verwerkers hebben eerder bij ons op het bord komt kan er eerder ingespeeld worden op het terugnemen van de productie of juist een kleine verhoging door te voeren. nu moet ik mijn zeugen insemineren en over 9 a 10 maanden maar afwachten wat het oplevert... Ik geloof dat in elke andere sector daar duidelijke afspraken over gemaakt worden. In de bouw wereld durven ze zelfs bouwrente te vragen. Dus rente van de slachterij over een varken wat pas 9 maanden later van de slachterij is. De grote taak voor lto is te kijken hoe in sectoren met lange cyclustijden omgegaan wordt met prijsvorming, contracten en overige afspraken tussen afnemer en producent. Hier lering van trekken en de conclusies toepassen op onze sector. De consument beseft niet dat er 10 maanden aan de kotelet in het koelvak gewerkt is. Het wordt nodig tijd dat we weer naar een vraag gestuurde in plaats van aanbod gestuurde markt gaan. Dus vlees verkopers nu aan de gang met de vleesverkoop over 10 a 11 maanden > terugkoppelen naar de mesters, deze bestellen biggen voor over 6 maanden bij de fokker en deze insemineert zijn zeugen, vrijwel op maat. Geen big, geen varken, geen vlees te veel en daar draait het toch om?

 • no-profile-image

  Veehouder

  Je ziet maar weer dat de NVV de echte belangenbehartiger is. Zij hebben die gesprekken al gehad, nu komt LTO ,natuurlijk onder de druk van haar eigen leden ook met een gesprek. Mijn vraag is en blijft, waar zijn we nog mee bezig! Je uit laten wringen door je eigen organisatie! En de rest gaat er mee de buit tussen uit.

 • no-profile-image

  ex zlto lid

  het enige wat helpt is indien mogelijk geen biggen leveren aan mesters die aan vion leveren, geen varkens aan vion leveren, en het lidmaatschap bij de zlto opzeggen. ik voldoe aan al deze eisen, en hoe meer protest en daden hoe meer de zlto zich af gaan vragen of ze wel op de goede weg zijn

 • no-profile-image

  Pierre Jansen

  Ex ZLTO lid, helaas moeten we nog aan Rendac leveren. Topigs ben je nog vergeten, ook nog eens 25% eigendom van ZLTO/VION.

 • no-profile-image

  john

  probleem van vion is dat het een clubje samengevoegde bedrijven is.. oude bedrijven hebben de identiteit opgegeven en zijn opgegaan in vion. bestuurders en personeel hebben deze tikken moeten werken en hebben zich erbij neergelegd. De vraag is nu of deze lui zich net zo hard inzetten voor de zaak als vroeger? Ik denk van niet!. In de vleeskuikenhouderij heeft de cehave ook geprobeerd om een complete keten op te zetten: resultaat = mislukt. Ook deze keten was een samenraapsel van bestaande bedrijven. Ondertussen is in emsland een geweldige integratie opgericht. Alles van de grond af nieuw opgebouwd, door motivatie van personeel en bestuur elke 2 jaar een verdubbeling van de productie en dus een groot succes! Het kan wel maar de oprichting van vion is een grote fout geweest.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.