Home

Achtergrond 191 x bekeken 4 reacties

Kritiek Mercosur overdreven

Belangenorganisaties van boeren en tuinders, en dan vooral vlees­producenten, zijn woedend omdat de EU onderhandelt met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur.

Wanneer er een verdrag komt, komt volgens de organisaties een niet te beheersen stroom producten richting de EU. Producenten van binnen de EU zouden dan concurrentie ondervinden vanuit landen waar men het niet zo nauw neemt met zaken als dierenwelzijn of het milieu.

Uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit blijkt nu al twee jaar dat als het op groente en fruit aankomt, niet-EU landen als Brazilië en Israël fytosanitair met hun exportproducten niet onder doen voor Nederlandse producten. Nieuw-Zeeland doet het zelfs beter. De gedachte van brancheorganisatie Copa Cogeca, dat met extra eisen de invoer uit verre landen te stoppen zou zijn, lijkt dus een illusie. Qua dierenwelzijn en milieu-aspecten kunnen ze daar in de veehouderij ook vroeg of laat wat we hier ook kunnen.

Door een verdrag, waar andere sectoren overigens van profiteren, ontstaat wel druk. Maar die valt waarschijnlijk beperkter uit dan de belangenorganisaties doen geloven. De groeiende productie in Brazilië en Argentinië gaat volgens economen straks vooral naar de groeimarkten voor dierlijke eiwitten: China, India en Vietnam.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  Hoe wil je blijven importeren als je >niets< te exporteren hebt? Einde Nederlandse primaire sector. Han, kerel het probleem is de EU of NL zelf, en niet het buitenland. Het buitenland moet eerst ook zijn geld verdienen door middel van haar export voordat ze dat verdiende geld kunnen uitgeven door te importeren. Je vind het schijnbaar heel normaal dat ze in het buitenland de door NL geëxporteerde producten consumeren, en nu door dat buitenland geproduceerde producten in NL geconsumeerd moeten worden is de wereld te klein. Het gaat om de boeren en hun gezinnen en hun bedrijven Han, en niet om de sector, sterker nog, het is de sector die de boeren de nek omdraait. Omdat de sector (LUCIFER) dik geld kon verdienen met de export, heeft ze de boeren de uitbreidingsworst voor gehouden. En nu dat op een eind loopt, zul je zien dat de sector de boeren laat barsten en dat de sector zelf het buitenland opzoekt, om diezelfde producten in het buitenland te produceren en naar NL te exporteren.

 • no-profile-image

  Harm

  Hans heeft het helemaal goed gezien. Veel bedrijven hebben goud verdiend aan de nederlandse boer. Nu die dadelijk niet meer mee kan in de concurentiestrijd zal men deze nederlandse boer ijskoud laten vallen en elders in de wereld gaan investeren. Ik denk dat menig multinational staat te springen om fors te investeren in die opkomende landen. Hopende dat ze daar nog tientallen jaren de boeren kunnen uitknijpen.
  Blijft wel dat de eu op termijn afhankelijk gaat worden van voedsel import. Wie weet wat je dan krijgt.

 • no-profile-image

  Han

  Als het hier geschertste scenario klopt, dan kunnen m.b.t. kwaliteit en diervriendelijk produceren dus net zo goed importeren uit bv. Brazilie, Argentinie. Dit betekent niet alleen voor onze boeren de dood in de pot, maar voor onze totale Europese economie. Hoe wil je blijven importeren als je >niets< te exporteren hebt? Europa wordt door de vrije handel een ontwikkleings land op termijn, als we nu niet ingrijpen in de vrijhandel Europa >kennis< economie. Kennis economie met onze veel te dure arbeid? We exporteren ook onze kennis via ontwikkelings programma's op de universiteiten, met als gevolg dat onze Research op termijn met de afgestudeerde buitenlandse studenten mee gaat naar hun thuisland. Voor landbouw geldt dat we onze kennis + techniek zo snel mogelijk exporteren, snel geld maken. Daarna komt het product terug voor minder geld. Einde Nederlandse primaire sector.

 • no-profile-image

  koetje

  Ik heb laatst ergens gelezen dat brasil 2 landbouw-ministeries heeft: één voor de grootschalige bedrijven die op de export zijn gericht en één die zich bezig houdt met kleinschalige op de binnenlandse voedsel markt gerichte bedrijven.Zou zoiets niet een oplossing zijn voor Nederland of de EU?

Of registreer je om te kunnen reageren.