Home

Achtergrond 155 x bekeken

Koningin weer in touw voor formatie

Koningin Beatrix moet weer aan de slag nu de vorming van een paars-pluskabinet is gestrand.

De informateurs Uri Rosenthal en Jacques Wallage brengen woensdag in de loop van de dag hun eindverslag uit aan het staatshoofd. Vlak na de breuk in de informatiepoging dinsdag werd zij telefonisch al ingelicht over het mislukte resultaat. De Rijksvoorlichtingsdienst wilde niet zeggen of de vorstin in het buitenland was.

Het is nog niet duidelijk of de koningin weer haar vaste adviseur Herman Tjeenk Willink, vicepresident van de Raad van State, ontvangt en woensdag opnieuw fractieleiders bij zich roept.

Paarsplus is van de baan, omdat de VVD vasthield aan een ondergrens van bezuinigingen van zeker 18 miljard euro in 2015. De liberalen wilden bovendien geen lastenverzwaringen, geen afschaffing van de hypotheekrenteaftrek en beprijzing van het weggebruik. Vooral de PvdA kon met die combinatie van eisen niet uit de voeten. D66 en GroenLinks wilden de onderhandelingen nog niet opgeven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.