Home

Achtergrond 181 x bekeken

Klink trekt nog eens aan de bel om zout

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) heeft bedrijven vandaag nog eens op het hart gedrukt om de hoeveelheid zout in levensmiddelen te verminderen.

Te veel zout vergroot het risico op een verhoogde bloeddruk en daarmee op hart- en vaatziekten. Klink riep bedrijven twee jaar geleden al eens op werk te maken van minder zout in producten. Een aantal bedrijven heeft die oproep volgens hem ter harte genomen, maar er zijn ook achterblijvers. Uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit is gebleken dat er grote verschillen bestaan in de hoeveelheid zout in vergelijkbare producten.

"Ik realiseer me dat bij zoutreductie soms technologische uitdagingen komen kijken. Maar dat is precies waar Nederland bijna wereldkampioen in is'', aldus Klink. "Zelf heb ik kortgeleden tijdens een werkbezoek bij Unilever kunnen proeven dat een fikse zoutverlaging kan, waarbij je toch een lekker product houdt.''

Het meeste zout zit in industrieel bereide producten. In 2007 richtte de industrie een werkgroep op om aan de slag te gaan met het verlagen van het zoutgehalte. Binnenkort worden daarvan de eerste resultaten verwacht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.