Home

Achtergrond 426 x bekeken

Klasseverlaging pootgoed naar 11,3 procent

De tweede veldkeuring levert een veel lager verlagingspercentage op bij pootgoed dan een jaar eerder.

Tot nu is 11,3 procent in klasse verlaagd, tegen 18,1 procent in 2008. Het afkeuringspercentage komt op 2,1 procent, meldt keuringsdienst NAK.

Op tweederde van de keuring lag het verlagingspercentage nog op 9,8 procent. Dit is bijna aan het einde van de keuring gestegen naar 11,3 procent. Bacterieziekte vormde met 66 procent de grootste oorzaak van de afkeuringen en verlagingen.

Het hoge percentage bacterieziekte is hetzelfde als vorig jaar. Wel daalde het percentage mozaïekvirus en de combinatie mozaïekvirus en bacterieziekte. Bij overige was een kleine stijging te zien naar 12 procent.

De Noordelijke zandgronden zijn verantwoordelijk voor de meeste verlagingen, maar dat is elk jaar zo. Dat percentage lag met 19,6 procent lager dan in 2008 toen het percentage 25,4 procent bedroeg. De andere teeltgebieden kwamen uit op rond de 11 procent. Het enige opvallende is dat op de Noordelijke kleigrond de minste verlagingen waren. In 2009 kwam dit gebied op de tweede plaats.

Uiteindelijk ligt het verlagingspercentage maar iets boven dat van 2008. In 2008 werd het laagste niveau van de afgelopen vier jaar bereikt. In 2007 was de verlaging verreweg het grootst.

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.