Home

Achtergrond 309 x bekeken 5 reacties

Kamer tegen fokverbod jong gevaccineerd dier

Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor opheffing van een levenslang fokverbod voor jonge tegen Q-koorts gevaccineerde geiten en melkschapen.

Het parlement nam hiertoe een motie aan die was ingediend door de VVD, het CDA en SGP.

Het levenslange fokverbod geldt voor bedrijven waar voorheen drachtige dieren zijn geruimd, maar nog geen drachtige dieren hebben. De partijen brachten in dat de jonge dieren geboren zijn uit gevaccineerde moederdieren of reeds zelf twee keer zijn gevaccineerd. Daardoor is het risico dat ze vormen in de ogen van de indieners uiterst beperkt. Door het levenslange fokverbod hebben de dieren geen enkel nut voor de geiten- en schapenhouderij, en worden ze bij een levenslang fokverbod mogelijk direct gedood.

Minister Gerda Verburg beslist volgens een woordvoerder voor komende woensdag of de motie wordt omgezet in beleid. Er zijn tot maart tien mensen aan de chronische vorm van de ziekte overleden. Dieren worden sinds 2009 verplicht gevaccineerd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  H.

  Gerechtigheid! Er zijn geitenhouders die zo slim waren om alle geboren lammeren voor besmetverklaring op een ander UBN te zetten. Deze kunnen door een administratieve slimmigheid gewoon weer bij de bok en wij hebben alle lammeren met de boklammeren moeten afvoeren omdat ze een fokverbod hadden. Niet zo slim van ons, nee

 • no-profile-image

  Han

  Dat er een einde komt aan het fokverbod is bittere noodzaak om afslachten van meer dieren te voorkomen. Maar hebben we een Twede Kamer om dit soort beleid te maken? Volgens mij is dit zaak van de Ministeries na advisering door Ter zake kundige wetenschappers. De Tweede Kamer is ingesteld om de Regering te controleren en niet om te regeren en zo te scoren op politieke punten. Zo haal je de politiek wel naar beneden en wordt je als politiek voor de burger ongeloofwaardig.

 • no-profile-image

  william

  Ik heb het artikel wel 10 keer doorgelezen en zit nu nog met mijn ogen te knipperen. Nu maar hopen dat deze motie omgezet word tot beleid zodat deze onredelijke toestand een stukje leefbaarder word, ik ga duimen.

 • no-profile-image

  Rita.B

  Het zou mooi zijn dat eindelijk het fokverbod opgeheven wordt op de besmette bedrijven,waarvan de lammeren twee of zelfs al drie keer gevaccineerd zijn.Deze vormen geen gevaar voor de volksgezondheid en hebben de boeren en de lammeren weer een toekomst.Dus het is heel belangrijk dat deze motie omgezet wort in beleid!Het is te gek dat zo een mooie gezonde lammeren gedood moeten worden om niets.Er zijn er al veel te veel geruimd.

 • no-profile-image

  Renaat Devreese

  Minister Verburg,
  wees wijs, zet deze motie om in beleid. Deze dieren vormen niet het minste gevaar voor de volksgezondheid. Dit kan de vele missers in het Q-koorts beleid iets verzachten en geeft de getroffen geitenhouders toch weer wat hoop.
  Zeer mee voelende geitenhouder uit België

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.