Home

Achtergrond 232 x bekeken

Journalist Jan Blokker (83) overleden

De journalist Jan Blokker is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Amsterdam.

Dat meldt NRC Handelsblad op zijn website. Blokker schreef de afgelopen jaren een column voor nrc.next. Daarvoor werkte hij onder meer voor de Volkskrant en Het Parool.

Blokker begon zijn journalistieke loopbaan in 1952 als leerlingredacteur bij Het Parool en werd na diverse omzwervingen adjunct-hoofdredacteur bij de Volkskrant. Bij deze krant schreef hij sinds april 1968 eerst twee keer per week en later drie keer een column. Hij groeide uit tot een icoon van de krant.

In 2006 stapte hij over naar nrc.next, na een conflict met de redactie van het boekenkatern van de Volkskrant over de frequentie van zijn rubriek Als de Dag van Gisteren. Het was een klap voor hoofdredacteur Pieter Broertjes, zelf nog geen week vertrokken bij de krant. ,,Blokker en de Volkskrant zijn een en ondeelbaar. Zijn vertrek voelt als een amputatie. Blokker neemt in de 85-jarige geschiedenis van de Volkskrant een unieke plaats in. Hij ontmaskerde modieuze trends, hij was tegen kapsones, tegen pedanterie, tegen zelfingenomenheid, tegen de tweehonderd machtigsten van Nederland'', aldus Broertjes in 2006.

Blokker kreeg in hetzelfde jaar de Machiavelliprijs, een onderscheiding voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie, voor zijn oeuvre als columnist. De jury noemde hem "de koning der columnisten. In de nationale roofdierengalerij van stukjesschrijvers is Jan Blokker het ereluipaard. Achtereenvolgende generaties van journalisten, politici, onderwijzers, psychologen, andragogen, communicatiewetenschappers en opiniepeilers groeiden met hem op. Ze kregen zonder uitzondering klappen van die ene man die op zijn vaste verschijningsdagen niet mocht ontbreken aan het ontbijt.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.