Home

Achtergrond 298 x bekeken

Jong rosé stuiver duurder

De jonge rosékalveren zitten na een wekenlange prijsdaling voorzichtig in de lift. Jong rosé noteert gemiddeld €3,10 per kg geslacht-gewicht. Dat is een stuiver meer dan een week eerder. Vorig jaar, toen de jong rosémarkt zich nog volop moest ontwikkelen, lag de prijs een fractie lager (€3,05).

De stijgende prijzen hebben niet te maken met een toenemende vraag. Integendeel, in deze tamme zomerperiode valt de roséconsumptie altijd sterk terug. De enige oorzaak is het matige aanbod. Dat ligt nog lager dan de vraag. Alleen dat zorgt ervoor dat jong rosé een duwtje in de rug krijgt. De komende weken kan er zelfs nog iets bij de prijs opkomen. Al zal dat niet veel zijn, omdat blank kalfsvlees steeds goedkoper wordt.

Ook rosé ouder dan 8 maanden stijgt licht in prijs. Hier komt €0,03 bij de prijs op, tot €2,75 per kg geslacht-gewicht. Ook hier geldt: weinig vraag, maar nog minder aanbod.

De handel in blank kalfsvlees loopt moeizaam. De kalfsvleesconsumptie is in de zomervakantie altijd erg laag. De prijs daalt met €0,03 tot €3,85 per kg geslacht-gewicht. Vorig jaar, toen de prijs ook niet erg hoog lag, werd er per kg €0,15 meer betaald.

Dat de prijs ondanks de matige vraag maar met €0,03 daalt, is enigszins vertekenend. Er wordt namelijk weinig geslacht. De mestachterstanden lopen daardoor voorzichtig op. Het volume kalfsvlees dat naar landen als Italië, Frankrijk en Duitsland gaat, is erg laag.

De komende weken verandert er niet veel aan deze situatie. De zomervakantie duurt nog even en dat haalt een fikse hap uit de buitenlandse vraag. De prijzen tenderen omlaag.

prognose:

blank goedkoper, rosés iets duurder

Of registreer je om te kunnen reageren.