Home

Achtergrond 238 x bekeken

Irritatie over fytosanitaire regels

Telers, handelaren en exporteurs van agrarische producten tonen begrip voor fytosanitaire regels.

Maar niet als het gaat om plotselinge maatregelen die soms door landen buiten de Europese Unie worden opgelegd. Dat geeft veel irritatie in de keten, blijkt uit onderzoek van het landbouweconomisch instituut LEI, onderdeel van Wageningen Universiteit.

De onderzoekers baseren zich vooral op interviews met vertegenwoordigers van brancheorganisaties en ondernemers. De gesprekspartners van de onderzoekers geven een beeld van de 'beleefde' fytosanitaire lastendruk in de sector.

De kritiek spitst zich toe op maatregelen van landen buiten de Europese Unie. De regelgeving of afwijkende interpretatie daarvan, het strenge inspectieregime en de handelspolitiek is soms onduidelijk of onverwacht anders. Dat leidt regelmatig tot langdurige vertraging bij export en dus tot hogere kosten, bijvoorbeeld voor koeling.

De administratieve en financiële lastendruk van fytosanitaire regels van Europa en Nederland worden niet als groot ervaren. De onderzoekers melden dat deze lasten waarschijnlijk niet gereduceerd kunnen worden omdat daarvoor aanpassing van de zogeheten fytorichtlijn nodig is. Het klimaat daarvoor in Europa is ongunstig.

De Wageningse onderzoekers bevelen de overheid om de communicatie over fytosanitaire maatregelen te verbeteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.