Home

Achtergrond 224 x bekeken

ING: sterk herstel groenteprijzen

Het prijsherstel in de groente is sterker dan eerder dit jaar werd verwacht. Dat meldt ING Economisch Bureau in een nieuw kwartaalbericht over de agrarische sector.

Volgens het ING-rapport is het prijsherstel in de groentesector ook eerder begonnen dan voorzien. Daarbij wordt wel aangetekend dat de situatie per groentesoort nogal verschilt. De export van Nederlandse groente profiteerde van een zwakkere euro ten opzichte van de dollar. Vooral paprika’s zijn gevraagd, merkt ING op. Naast een grotere afzet naar de VS en Rusland, is in de eerste maanden van dit jaar ook zo’n 30 procent meer uitgevoerd naar Duitsland. En dat – mede dankzij een kleiner aanbod uit Spanje – tegen gunstige prijzen.

In de tomatenafzet was begin dit jaar ook sprake van een sterke opleving als gevolg van minder productie in Spanje. Deze opleving was echter maar kort, aldus ING. "Sindsdien zijn deze positieve ontwikkelingen echter flink afgezwakt. Voor de tomatenverkoop is het te hopen dat de tot nu toe warme zomer lang aanhoudt."

Bij komkommer is er volgens het rapport geen sprake van een aanmerkelijke prijsstijging. Dit ondanks de areaalbeperking die dit jaar plaatsvindt. Al met al verwacht ING dat de productiewaarde in de groenteteelt dit jaar met 6,5 procent toeneemt. De grootste groei wordt gerealiseerd door een toename in het productievolume (+4 procent). Het prijsherstel levert een groei op van 2,5 procent.

In de Nederlandse fruitteelt rekent ING nu ook op een sterkere groei in de productiewaarde (+8 procent). Deze groei is gebaseerd op een prijsstijging van 5 procent en een productietoename van 3 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.