Home

Achtergrond 787 x bekeken 37 reacties

'Honden vormen bedreiging voor gezondheid van vee'

De National Farmers Union in Schotland (NFUS) maakt zich zorgen over de toenemende risico’s die honden vormen voor de gezondheid van vee.

Volgens de bond worden steeds meer gevallen gemeld van dierziekten die via de uitwerpselen van besmette honden worden verspreid. NFUS heeft daarom een discussie op gang gebracht met natuurorganisaties en bonden van hondenliefhebbers.

De grootste problemen vormen neospora en sarcocystosis. Neospora, volgens NFUS nu de belangrijkste oorzaak voor abortussen bij rundvee, wordt verspreid door honden die de ziekte zelf kunnen krijgen door het eten van besmet veeafval. Sarcocystosis kan bij zowel runderen als schapen de dood veroorzaken.

De ziekten worden verspreid door werkhonden, bijvoorbeeld op schapenhouderijen, en recreatiehonden die op de Schotse weiden worden uitgelaten. Schotland kent tientallen wandelpaden door landbouwgebieden en heuvelland die vrij toegankelijk zijn. "We gaan boeren en het publiek beter voorlichten over de gevaren en over de noodzaak om de uitwerpselen op te ruimen" aldus vice-voorzitter Nigel Miller.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  koetje

  Ik zuig nooit verhaaltjes uit mijn duimpje wandelende Kat,als je het niet wilt geloven is dat jouw probleem,feit is wel dat ik in mijn zondagse kloffie tot de middel in een stinksloot moest idd ja om mijn schaapjes weer op het droge te halen.

 • no-profile-image

  burger

  Dus omdat je niet beleefd kunt blijven, schiet je het dier maar af??

 • no-profile-image

  katja

  We zullen het maar niet hebben over jouw 'inbreng', ??.?? Ik moet daar in ieder geval niet aan denken. Gedsie!

 • no-profile-image

  J@gertje

  Katja,
  De meeste honden en katten die in het vrije veld rondlopen zijn, zeker in deze periode, botweg gedumpt.
  Hun liefhebbende baasjes nemen maar al te vaak de kosten voor het dierenpension namelijk niet in hun vakantiebudget mee.
  Zodra dierenliefde geld gaat kosten wordt het al snel een stuk minder.
  Een kat die in het vrije veld verblijft en zich in het veld voedt mag zonder enig probleem worden afgeschoten.
  Dat is niet illegaal en zeker geen misdrijf.
  Dus Katja kletst weer als een kip zonder kop.
  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  ??

  Burger lees dan ook wat Katja schrijft, erg selectief leesgedrag heb jij!
  Kat is tot daar een toe, een hond die hoort aangelijnd, simpel kort.

 • no-profile-image

  burger

  Ik zeik niet alles af, alleen datgene wat niet deugt. Ik was nog blij verrast door een koeienboer (gangbare) op dit forum, die weidegang wel belangrijk vindt. Hij brengt zijn koeien in deze hitte alleen 's avonds naar de wei. Dat noem ik goed zorgen voor je dieren.

 • no-profile-image

  koetje

  Het enige wat niet mag is voor eigen rechter spelen,als een boer te maken krijgt met een hond die achter zijn beesten aanjaagt op zijn terrein kan hij het beste aangifte doen,ook ivm de verzekering.De kans is dan zeer groot,
  zeker bij herhaling, dat het hondje de volgende morgen niet haalt en volkomen terecht.Een boer hoeft overigens niet voor andermans beesten af te rasteren maar alleen voor zijn eigen vee.

 • no-profile-image

  ??

  Katja, jou inbreng is van een niveau, daar zou je niet eens op moeten ingaan..
  Koetje boe, dat jij rustig blijft prima, maar als jij het meerdere keer mee hebt gemaakt met volk als een katja, dat blijf jij niet beleefd, daar durf ik nog wel Eurootjes aan te verspillen.

 • no-profile-image

  ??

  Burger, nogmaals, a de helft van de anoniemen zijn 1 en de zelde persoon, zolang men dat hier toelaat is een discussie bij voorbode al verloren.
  Nee beleefd blijven als je dieren door worden opgejaagd.
  Dus als iemand jou gazon vernield,ga jij beleefd met hem de discussie aan of ie dat niet wil laten.(en dit geloof je dan nog zelf????)

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Jagertje, wat je zegt klopt niet helemaal. Er worden wel veel katten en honden in het veld gedumpt in de vakantietijd, maar honden worden (schandalig genoeg) meestal in bosgebieden aan een boom vastgebonden en katten worden vooral bij parkeerplaatsen langs doorgaande wegen uit de auto gezet. Los van het feit dat er keihard moet worden opgetreden tegen schoften die zo met hun huisdier omgaan, moeten ook jagers zwaar worden aangepakt voor de moordpartijen die zij aanrichten onder onze vrijlopende huisdieren. Want er worden overal in het land vlakbij dorpen, buurtschappen en verspreid staande huizen katten afgeknald: meestal 's ochtends heel vroeg of 's avonds laat. Als onze burgers eens zouden weten hoe schofterig jagers zich tegen katten gedragen. Ze hebben het altijd over 'zwerfkatten' maar wij hebben menigmaal gezien dat gewoon een poes vlakbij een woning werd afgeknald. Daarvan is dan ook aangifte gedaan. En dat zou consequent moeten gebeuren bij iedere overtreding die dat soort gewapende slagers begaan. Respectloos tinnef is het en ik kan het weten. Er is hier tenslotte een jachtmuseum!

 • no-profile-image

  Baasje

  Laat dat beest toch eens lekker achter die schapen aanjagen, de hele dag moet die al binnenblijven. De Boer moet maar zorgen voor een goede afrastering met wat stroom dan is het probleem vanzelf opgelost. Maar het mag natuurlijk weer niks kosten en wel subsidies beuren.

 • no-profile-image

  ??

  Baasje en een voorbeeld tokkie meld zich al, ergens wel wat gehoord, maar zich erin verdiepen ho maar, je zal die paar hersencellen ook nog eens moeten gebruiken.
  Ik zal persoonlijk die hond afschieten als ik zo iets naar me hoofd geroepen kreeg.

 • no-profile-image

  Hobbes

  @Katja, huisdieren die onbeheerd meer dan 400 m buiten de bebouwde lopen worden gezien als exoten en mogen afgeschoten worden.

 • no-profile-image

  ??

  Nee maar jij wil alles wat een agrarier neer zet afzeiken, dus even voor de duidelijkheid, dat "jullie" mensen weinig respect kunnen krijgen!
  Want discussie ga je niet aan, want het is alleen maar wijzen. Kom dan met oplossing!

 • no-profile-image

  katja

  Onzin dat in Amsterdam iedereen 3 hoog zou wonen en geen stap buiten de deur zou zetten. Een vriendin van mij woont bijvoorbeeld 5 hoog achter in De Pijp en tippelt heel wat af. Maar ach, wat weet een anonieme boer die zelfs zijn pseudoniem niet eens kan schrijven en daarom maar wat leestekens op een rijtje zet, daar nou van? Zielige vertoning hoor!

 • no-profile-image

  koetje

  Ha die Katja,een tijd geleden zat ik op een zondagochtend achter een bakkie koffie door het raam te turen naar mijn (drachtige) schaapjes,plotseling stoof er een grote jonge Duitse Herder door het land die een wedstrijd wilde doen met mijn schaapjes wie het snelst de honderd meter kon lopen.Bazinnetje kon roepen wat ze wou maar hondje vond het veel te leuk.Toen kwam er ineens een boze scheldende boer aangehold,bazinnetje snapte niet waarom dat boertje zo boos was"hij wil alleen maar spelen"riep dat domme wicht.Toen ze de gevolgen zag (2 schapen in een brede sloot)begon ze te huilen en zag ze haar domheid in.Voor alle duidelijkheid het gaat hier om een duidelijk aangegeven en afgerasterd privaat terrein

 • no-profile-image

  boertje

  Katja, Hoe duidelijk moet je je eigen land afrasteren. Alvorens je ons land betreed kom je een hek tegen met een bord "verboden voor onbevoegde" en "verboden voor honden" toch lopen er wekelijks vele mensen met hun honden.En wanneer je ze aanspreekt en netjes uitlegt waarom die borden er staan, wij hebben dus ook last van neospora, wordt je bedreigd en uitgescholden.

 • no-profile-image

  ??

  Katja heeft met deze hitte haar enige hersencel overhit en meent dat ze hier alles maar kan uitspuwen.
  Ik had persoonlijk die hond meteen met het jachtgeweer naar zijn volgende leven geholpen en ik had zeker niet meer vriendelijk hebben kunnen uitleggen.

 • no-profile-image

  bioboer

  Vreemd land, de kalveren die niet geschikt zijn voor de mesterij worden dood gemaakt en aan de honden gevoerd zonder dat er een bewerking zoals bij Rendac op toegepast wordt. Een figuur die van boerderij tot boerderij gaat zonder aangepaste kleding per bedrijf zoals bij ons, dat is vragen om grote problemen. Het blijven smeerpoetsen die gasten.

 • no-profile-image

  stef

  katja wil je je mond is houden die percelen waar jullie allemaal lopen is van de boer zelf zijn bezit dat is al niet van jullie en als er een poort of heining staat klimmen jullie er nog over zo brutaal zijn ze voortaan. katja ga aub in je eigen tuintje de hond uitlaten en schijten ze mooi lekker in jou gazon

 • no-profile-image

  wandelaar

  Beste mensen,
  Ga nou niet zo tekeer tegen Katja.
  Haar dierenliefde is zover doorgeslagen dat ze met geen mens vrede kan houden.
  Ze is pas op vakantie geweest met andere persoonlijkheden herkauwer, spotvogel, anti jacht, zwalker, juvenalis2, wipstaartje en jan en giselde warmenhuizen maar ook zij hebben haar niet kunnen helpen.
  Ze kan daar helemaal niets aan doen en dat is best zielig hoor.

 • no-profile-image

  down under

  Ik ken ook een menig burger met een visvijfertje in z'n tuintje in een normale woonwijk die erlangs een pvc pijp in de grond hebben zitten. 3 keer raden waarvoor en wat het eindresultaat is. Kortom, mensen met huisdieren hebben ook hun verantwoordelijkheid die ze onder ogen moeten zien, graag of niet. En als je de ruimte niet hebt om een hond of kat te houden dan moet men er ook niet aan beginnen en al helemaal niet iemand anders ermee belasten.

 • no-profile-image

  gerrie

  We houden wel van uw hond, maar niet van zijn stront. Laat de honden gewoon op jezelf schijten. De enigste grond die jullie bezitten zit onder je nagels, stelletje afrasteringvernietigers. Mijnen plaatsen voor die mafketels.

 • no-profile-image

  koetje

  Ik blijf niet beleefd ?? ik scheld ze ook verrot maar ik houd wel mijn handen thuis en doe gewoon aangifte da's veel slimmer,dan zijn ze hun hond kwijt + een flinke bekeuring.

 • no-profile-image

  ??

  Zoals je ergens anders heb uitgelegd, hebben ze bij mij de vrije keuze.
  Maar doordat ik ze niet dwing, pas ik niet goed op ze, huh????

 • no-profile-image

  ??

  Burger , zoek het lekker uit!
  Vergeet niet even om onder de naam katja en konsorten te reageren, anders lijkt het zo raar

 • no-profile-image

  ??

  Ach katja, je praat jezelf al tegen, wat met die schapen die aborteren omdat er zo´n idioot denkt dat het grappig is dat zijn hondje de schaapjes opjaagt.
  Dat wil jij nog goed praten, lees het bericht van wandelaar eens, zal je goed doen

 • no-profile-image

  katja

  Koetje Boe, beetje dimmen hoor. Enig idee hoeveel baasjes en bazinnetjes ons land telt? Volkomen terecht lijkt me, dat politici zich daarmee bezig houden. En Jagertje, nu iedereen met vakantie is ga jij er nog eens lekker tegenaan. Het buitengebied is van iedereen, totalitaire pendule! Tenzij het om duidelijk aangegeven en afgerasterde private terreinen gaat. Maar daar laten hobbyjagers dag en nacht hun kadavervretende honden uit. Een veterinair gezondheidsrisico van formaat, zou ik zeggen! Toedeloe en groetjes uit Waverveen.

 • no-profile-image

  lol

  Het bericht is bij katja duidelijk nog niet doorgedrongen... een dam met een hek derin moet toch genoeg duidelijkheid geven...

 • no-profile-image

  koetje

  Oppassen geblazen voor Nederland,een aantal politieke partijen zijn van mening dat er hier veel meer mogelijkheden moeten komen om een ommetje te maken over boerenland.

 • no-profile-image

  katja

  ??.?? dat is duidelijke taal. Daarom zou het per direct verboden moeten worden dat mentaal gestoorde agressieve frustraten (lees: jagers) zomaar met een jachtwapen mogen rondlopen. Het doodschieten van honden en katten (lees: het doden of vervreemden van andermans/vrouws bezit) is een misdrijf, idioot. Ook al worden er jaarlijks in dit land door hobbyjagers tienduizenden katten klandestien afgeknald. Daar zouden politie en OM eens knoerendhard tegen moeten optreden!

 • no-profile-image

  burger

  Jagertje, katten verblijven nu eenmaal meestal in het vrije veld. Illegaal of legaal, zoiets doe je gewoon niet. Het geeft aan wat voor soort mens jij bent. Daarbij zorg je er ook nog eens voor dat lezers een slecht beeld krijgen van boeren.

 • no-profile-image

  burger

  zoals ik al zei, dat geloof ik niet. Je maakt jezelf ook niet echt populair door hier te roepen dat je een hond meteen naar zijn volgend leven zou hebben geholpen.

 • no-profile-image

  J@gertje

  Katja,
  Ik heb alleen jou fantasieverhaaltje maar tegen gesproken en verder helemaal niets.
  Kwam jij niet met het verhaal dat het afschieten van katten een misdrijf was???
  Nogmaals als een kat zich dagelijks in het veld bevindt en zich daar ook voedt, mag het afgeschoten worden.
  Dat jij daar weer van alle verzinsels en fantasieën bij aan brabbelt zijn jouw woorden.
  Dit is vanaf het begin in de F&F wet opgenomen en tot stand gebracht door de linkse politiek wat jij toch zo’n voorstander van was?
  Het volgende: Als een hond in de wei poept en de koeien krijgen dat binnen dan kan de koe daar ziek van worden met een spontane abortus tot gevolg.
  Uit jouw gebazel kan ik opmaken dat jou dat geen ene moer interesseert.
  Als jij je hondje maar rond kan laten banjeren.
  Je bent gewoon een grote egoïst met een heel kort lontje en een nog korter verstand.

 • no-profile-image

  burger

  Ik heb alles gelezen, ook wat Katja schrijft. Honden horen id aangelijnd, dat wil niet zeggen je onaangelijnde honden of katten maar mag afschieten als zich iets voordoet.

 • no-profile-image

  katja oltshoorn

  Koetje Boe, wil jij me nou gaan wijs maken dat jij vanachter jouw verlepte Vlijtige Liesjes gaat zitten wachten en toetkijken hoe een speelse Herderpup zichzelf uitlaat op jouw LNV-gesubsidieerde agripoepveldje? En dat jij dan, vermomd als boe en bah roepend koetje, het bazinnetje gaat aanspreken? Man, gelukkig ben jij Jagertje niet. Want in de jacht - excusé moi - het faunabeheer- verstaat men onder aanspreken hetzelfde als onze Pruissische oosterbuur typeert als 'Kalltstellen"! Liefst vanaf een kansel! Probeer jij dus maar gewoon om jouw schaapjes op het droge te houden!

 • no-profile-image

  J@gertje

  Koetje Boe,
  Ik zie het hier ook iedere keer weer.
  Na het eten nog even met de hond in de auto naar het buitengebied.
  De hond eerst uitborstelen en daarna Robbedoes lekker door de weides en de bossen laten banjeren.
  Bij heel veel mensen leeft de gedachte dat het buitengebied van iedereen is en dat je daar maar kunt doen wat in je op komt.
  Als je daar dan wat van zegt wordt je ook nog eens voor rotte vis uitgemaakt.
  Groet,
  J@gertje

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.