Home

Achtergrond 315 x bekeken

Hoe bepaal ik of beregenen nodig is?

Het meest praktisch is om met een gutsboor te beoordelen op welke diepte de grond nog vochtig is. Bepaal daarbij ook hoe diep het gewas wortelt. De bewortelingsdiepte bepaalt deels ook de optimale gift. Gras wortelt bijvoorbeeld maar maximaal 20 centimeter. Suikerbieten kunnen wel een meter diep wortelen en nemen dus uit een veel groter grondvolume vocht op. Omgekeerd verklaart dat waarom bieten minder droogtegevoelig zijn dan aardappelen, die ook vrij ondiep wortelen. Aardappelen hebben snel baat bij een bui die voldoende is om de rug goed vochtig te maken.

Beregenen van grasland is maar zelden rendabel, omdat de grasgroei na een droge periode vaak weer een inhaalslag maakt. Het beoordelen van de vochtvoorziening betekent ook rekening houden met de referentieverdamping, het naleverend vermogen van de grond (capillaire opstijging), het gewas en de ontwikkeling van het gewas. Omdat deze materie tamelijk complex is, zijn daarvoor hulpmiddelen ontwikkeld. Een voorbeeld is het project Hightech beregenen op maat van ZLTO (zie ook: Wie helpt de akkerbouwer?).

Of registreer je om te kunnen reageren.