Home

Achtergrond 219 x bekeken 4 reacties

Helderheid essentieel

Natuurbescherming is sinds de komst van Natura 2000 niet gemakkelijker geworden.

De Nederlandse uitleg van de Europese regels is dusdanig complex dat regelmatig een rechter nodig is om duidelijkheid te geven. Niet zelden leidt dat tot beperkingen voor de veehouderij met als gevolg dat het draagvlak in de agrarische sector voor dit project inmiddels tot het nulpunt is gedaald.

Geen wonder dus dat een boervriendelijke partij als de SGP zich in dit dossier heeft vastgebeten en, net als de VVD, landbouwminister Gerda Verburg regelmatig kritisch bevraagt. Volgens de kleine christelijke fractie is er bij de aanmelding van de Nederlandse gebieden veel misgegaan. Dat het kabinet zou hebben verzuimd menselijke activiteiten in zijn afwegingen te betrekken, is slechts één van de omissies.

Als de beweringen van de SGP kloppen, is het project in Nederland op drijfzand gebaseerd. Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf stelt dan ook dat er misschien moet worden nagedacht over het op de schop nemen van de selectie van de gebieden. Het is nu aan Verburg om helderheid te scheppen. Eerder liet zij dat na door ontwijkende of onduidelijke antwoorden te geven op Kamervragen. Die helderheid is niet alleen van belang omdat boeren en burgers daar nu eenmaal recht op hebben, maar tevens essentieel voor het slagen van Natura 2000.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Over welk onderwerp het ook gaat, het ministerie van LNV liegt en bedriegt er op los.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Die Glossy Gerda heeft er een zooitje van gemaakt tijdens haar periode als minister. Is de rotzooi van haar nog op te ruimen , of houden onze kinderen nog last van haar?
  Valt me wel vaker op bij die CDA'ers . Als de uitstraling en de snelle babbel maar perfect zijn dan ligt er zo een mooie politieke carriere voor je in het verschiet. Inhoudelijk stelt het vaak weinig voor.
  ( Hirsch Balin is een positieve uitzondering hierop)

 • no-profile-image

  Steven

  "De Nederlandse uitleg van de Europese regels is dusdanig complex dat regelmatig een rechter nodig is om duidelijkheid te geven"

  Dit is een mooi voorbeeld van slechte journalistiek. Zoek de uitspraken van de rechtbanken er eens bij zou ik zeggen. Daarin kun je zien dat niet de Nederlandse uitleg van de Europese regels het probleem is, maar het feit dat men de vereiste procedures niet gevolgd heeft tijdens het besluitvormingsproces. Onzorgvuldige besluitvorming dus. Die procedures zijn niet gevolg omdat men niet wil dat het project vertraagd wordt of zelfs helemaal niet door kan gaan; en niet omdat men de regels niet zou begrijpen. Integendeel de meeste weten dondersgoed hoe die regels werken!

  De Nederlanse uitleg van de Europese regels is overigens niets anders dan een letterlijke vertaling en alles behalve ingewikkeld.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Die procedures zijn niet gevolgd omdat men niet wil dat het project vertraagd wordt, of zelfs helemaal niet door kan gaan?.....Da's makkelijk! Dan dient dus ALLES teruggedraaid te worden. Uithuilen en opnieuw beginnen, zou ik zeggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.