Home

Achtergrond 419 x bekeken

Grootse gladiolenshow in Kasteel Keukenhof

Kasteel Keukenhof gaat een traditie oppakken en voortzetten die jarenlang in den lande veel succes oogstte, maar waarvan het bloembollenvak uiteindelijk toch vond dat deze shows niet brachten wat men ervan verwachtte: namelijk heel veel publiek.

Het is dan ook een moeilijke opgave om in de zomermaanden iets dergelijks op touw te zetten. Dat betekende na 25 jaar bijvoorbeeld het einde van de Delta Flora in Stellendam, maar ook de later opgestarte gladiolenshows in de Noordoost Polder redde het niet. Toch heeft het bestuur van de Stichting Kasteel Keukenhof besloten om die draad op te pakken, maar de show ook op een andere leest te schoeien.

Zo wordt de gladiolenshow die in samenwerking met de Nederlandse Gladiolen Groep van 28 juli tot en met 1 augustus in en rond het kasteel wordt gehouden wel groots, maar niet grootschalig. Vanuit de organisatie zegt Robert Faas hierover, dat de nadruk ligt op de ambiance. Het samenspel met de cultuurhistorie van het kasteel en de omgeving, de kunstwerken, de historie en de flora uit de duin- en bollenstreek.

Het te koude voorjaar heeft de ontwikkeling van de natuur parten gespeeld, mede waardoor de groei en bloei van de meeste producten enkele weken achter liggen. Ook de gladiolen hebben daarvan last ondervonden. Faas: "Desalniettemin is de verwachting dat er voor de show op het kasteel minimaal 100 soorten (cultivars) door inzenders uit alle teeltgebieden zullen worden aangeboden en vermoedelijk zijn dat er uiteindelijk meer. Een aantal daarvan zal in het kasteel worden opgesteld voor de vazenkeuring van de Vaste Keurings Commissie (VKC), terwijl honderden andere gladiolen in prachtige bloemstukken zullen worden verwerkt door de arrangeurs Margriet van Dam en Tineke Geerlings. Deze gladiolen worden in het kader van de publieksprijs gekeurd door Groei en Bloei.

De gladiolenshow is geopend van woensdag 28 juli (vanaf 14.00 uur) tot en met zondag 1 augustus (dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur).

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.