Home

Achtergrond 228 x bekeken

Goede registratie helpt zeldzame rassen behouden

De Stichting Zeldzame Huisdierrassen praat met het ministerie van landbouw over de registratie van dieren van zeldzame huisdierrassen, zoals MRIJ koeien en brandrode runderen.

Via Europese richtlijnen is vastgesteld dat dieren van zeldzame rassen bij uitbraken van besmettelijke dierziekten niet geruimd hoeven worden, om zo de populatie van de zeldzame dieren te behouden. "Maar dan moet wel duidelijk zijn waar de dieren van deze zeldzame rassen worden gehouden", zegt voorzitter Geert Boink van de SZH. In de huidige registratiesystemen is dit niet zichtbaar. Van het Brandrode Rund zijn nog slechts 520 dieren over. Foto Mariska Vermaas

Bij Wiskerke Onions wordt zes dagen per week gesorteerd. Er zit dit jaar veel verschil in de groottes. Foto Petra Vos

Tankwagens met melk rollen duidelijk minder vaak binnen bij de fabrieken van FrieslandCampina, zoals hier in het Brabantse Rijkevoort. Niet alleen de melkaanvoer zelf is de afgelopen weken sterk gedaald, ook de gehaltes aan vet en eiwit zijn gekelderd, blijkt uit cijfers van de coöperatie. In het bijzonder het eiwitgehalte is sterk omlaag gegaan en beloopt niet slechts 3,35 procent, tegen ongeveer 3,5 procent in mei en juni. Het vetgehalte daalde van 4,44 begin april naar ongeveer 4,15 tot 4,16 nu. Foto Klaas van der Horst

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.