Home

Achtergrond 368 x bekeken

Gerstteelt in 2009 onrendabel

De tarwepool van de Zeeuwse coöperatie CZAV betaalde over seizoen 2009-10 de hoogste prijs uit voor tarwe.

Bij gerst realiseerde Agrifirm de hoogste poolprijs. Dat blijkt uit het Poolprijzenonderzoek Granen van Boerderij. Het vergelijken van de poolprijzen is meer dan alleen kijken naar de door de pools gepresenteerde poolprijs per kilo. Boerderij bestudeerde daarom ook de afschriften van de afnemers op allerlei vergoedingen en kosten. Want uiteindelijk gaat het er natuurlijk om welk bedrag de graanteler op zijn rekening ziet staan.

Het resultaat, omgerekend naar euro’s per ton, staat in de tabel. De prijzen waren, zeker voor gerst, te laag om rendabel te zijn. 110,88 euro per ton voor gerst geeft een hectare-opbrengst van zo’n 652,97 euro. Voor het uiteindelijke saldo moeten daar de dors- en teeltkosten nog af. Het uitgebreide Poolprijzenonderzoek staat in Boerderij nr. 43 van 27 juli.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.