Home

Achtergrond 155 x bekeken 1 reactie

Geld ondernemers voor behoud biodiversiteit

Ondernemers die producten maken die bijdragen aan het behoud van biodiversiteit, krijgen daarvoor geld van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Demissionair LNV-minister Gerda Verburg heeft acht ondernemers geselecteerd die op dit gebied goed aan de weg timmeren en ondersteunt hen met in totaal 2,2 miljoen euro, meldde zij vandaag.

De acht geselecteerden hebben deelgenomen aan een speciaal programma voor biodiversiteit (verscheidenheid in genen, soorten en ecosystemen in een regio). Hierin konden ondernemers voorstellen indienen. Uit twintig haalbaarheidsonderzoeken zijn projecten gekozen die het sterkst scoren op het behoud van biodiversiteit, vernieuwend zijn en economisch een goede kans van slagen hebben. De projectkosten liggen tussen 136.000 en 432.000 euro.

Bij de geselecteerden zit een bedrijf dat een systeem heeft gemaakt waarmee op garnalen kan worden gevist zonder dat netten de zeebodem raken. Daardoor wordt verstoring of aantasting van op en in de zeebodem levende flora en fauna voorkomen. Een andere firma maakte een overlevingsbak voor bijvangst bij garnalenkotters. Vissers kunnen die vangst in deze bak lozen. De bijvangst wordt ver onder de waterspiegel teruggezet. ”Dit verhoogt de overlevingskans van de bijvangst aanzienlijk”, aldus een LNV-woordvoerster.

Weer een andere ondernemer ontwikkelde een methode om koralen te kweken in een aquarium, de zogenoemde KoraalKas. Zo hoeven de koralen voor aquaria niet meer in het wild gevangen te worden.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jeroen

    Goed om te lezen dat investeren in duurzaamheid wordt beloond.

Of registreer je om te kunnen reageren.