Home

Achtergrond 222 x bekeken

Geen water in Limburgse dorpen

In delen van de Limburgse dorpen Reuver en Swalmen komt sinds de vroege vrijdagochtend geen water meer uit de kraan.

Dat komt volgens een woordvoerder van Waterleidingmaatschappij Limburg WML door vijf breuken in de waterleidingen. Mensen kunnen op enkele noodtappunten in beide dorpen met emmers en jerrycans water halen. Daartoe zijn brandkranen aangepast voor het aftappen. Op de website www.wml.nl kunnen inwoners zien waar de watertappunten staan. WML waarschuwt wel dat dit water voor consumptie eerst moet worden gekookt.

In totaal waren tot twee uur vrijdagmiddag tussen de tachtig en honderd huishoudens gedupeerd, aldus WML. Daarnaast kreeg ook basisschool de Octopus in Swalmen geen druppel water meer uit de kraan. WML stuurde een vrachtwagen met flessen drinkwater naar de school.

In de supermarkten waren de flessen uit de schappen snel weg. Maar dat lag ook aan het hete weer, zo stelde een zegsman van een supermarkt in Reuver.

Volgens inwoners van Reuver en Swalmen was er in de buurt altijd wel een gezin waar wel nog water te krijgen was. Zo ging een man douchen bij de buren voor hij naar zijn werk ging. Bij de tappunten aan de brandkranen was het vrij rustig. Wel kwamen mensen emmers water voor het toilet halen.

Rond twee uur waren drie lekken gerepareerd, en begon bij veel gedupeerden weer water te stromen. Twee lekken moesten nog onder handen genomen worden.

De oorzaak van de lekkages wordt onderzocht. Mogelijk is er een verband met een recente uitval van een naburig pompstation. Theoretisch kan daarbij lucht in leidingen zijn gekomen, en dat kan tot een extra drukstoot leiden. ,,Maar dat zijn vooralsnog speculaties'', aldus de woordvoerder van WML. Hij sluit een verband met een verhoogd watergebruik door de hitte voorlopig uit.

WML hoopt in de loop van de vrijdagmiddag ook de laatste twee lekken te hebben gedicht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.