Home

Achtergrond 189 x bekeken

Galapagoseilanden geen bedreigd erfgoed meer

De Galapagoseilanden staan sinds gisteravond niet langer op de lijst voor Werelderfgoed in gevaar.

Ecuador, waar de eilandengroep bij hoort, heeft de omstandigheden op de eilanden zodanig verbeterd dat het erfgoed goed behouden kan blijven. Dat concludeerde VN-commissie voor werelderfgoed op de jaarlijkse vergadering in Brazilië.

De Galapagoseilanden waren in 1978 de eersten die een plekje kregen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De eilandengroep staat vooral bekend om het rijke zeeleven. De eilanden in de Stille Oceaan zijn een ,,levend museum'' en een ,,tentoonstelling voor de evolutie'', aldus Unesco. Charles Darwin bezocht de eilandengroep in 1835 en kreeg daar inspiratie voor de evolutietheorie.

Door toerisme, immigratie en nieuwe diersoorten kwam het paradijs echter in gevaar, besloot Unesco in 2007. Het aantal dagen dat cruisegangers op de eilanden verbleven, steeg in 15 jaar tijd met 150 procent. Ook trokken steeds meer mensen naar de eilanden om in het toerisme te gaan werken en nam het verkeer over het water tussen de eilanden explosief toe.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.