Home

Achtergrond 344 x bekeken 2 reacties

'GLB is geen verzekering'

Europese boeren moeten zich blijven aanpassen aan veranderende omstandigheden.

Ze kunnen geen beroep doen op de Europese Unie als door bijvoorbeeld klimaatverandering de productie in bepaalde regio’s minder profijtelijk wordt. Zo vatte econoom Allessandro Sorrentino van de universiteit van Tuscia (Italië) vandaag de discussie samen, die is gevoerd over de instandhouding van de landbouwproductiecapaciteit in Europa. Het gemeenschappelijk landbouwbeleid is geen verzekering, aldus Sorrentino.

Hoewel niet iedereen het daarmee eens is, zegt Sorrentino, is een belangrijke stroming in de opvattingen dat de boeren zelf verantwoordelijk zijn voor de manier waarop ze reageren op veranderingen. Dan gaat het niet alleen over het klimaat. Ook veranderende eisen vanuit de maatschappij behoren tot de verantwoordelijkheid van de boer - in elk geval ten dele.

Toch kan een nieuw landbouwbeleid na 2013 meer nadruk leggen op beloning voor publieke diensten, zoals de zorg voor landschap, milieu en waterbeschikbaarheid. Je kunt er over twisten of voedselzekerheid ook een publiek goed is, stelde de Franse econoom Hervé Guyomard. Volgens hem hangt het ervan af van welke kant je het bekijkt. Voedselzekerheid is - bij een overschot - vooral een kwestie van geld en distributie, zegt hij.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    geen

    Prima, goed om te horen en te weten. Hierbij roep ik alle agrarische bedrijven en akkerbouwers in heel europa op niet meer zoveel te produceren. Goed voor onze prijzen en scheelt weer dat we niet voor het voedsel hoeven te zorgen

  • no-profile-image

    gaatze

    Je roept op de verkeerde plaats, Geen. Hier komen vrijwel alleen boeren die méér willen produceren.

Of registreer je om te kunnen reageren.