Home

Achtergrond 276 x bekeken

Franse graanoogst komt zes procent lager uit

De Franse graanoogst komt naar verwachting zes procent lager uit dan vorig seizoen maar blijft met 50,7 miljoen ton nog altijd op een hoog niveau.

Bij koolzaad is zelfs sprake van een daling met 19 procent.

De terugloop is vooral te wijten aan lagere opbrengsten die bijvoorbeeld voor zachte tarwe en gerst een halve ton per hectare lager uit zullen komen. Bij oliehoudende gewassen neemt de totale productie echter met tweederde toe, wat te danken is aan dit seizoen van kracht geworden extra steunmogelijkheden.

Dat staat in de laatste schatting van de agrarische statistiekdienst SSF. De oogst aan zachte tarwe wordt geschat op 35,3 miljoen ton, drie procent minder dan het record van vorig jaar maar wel drie procent meer dan het vijfjaarlijks gemiddelde.

Het areaal aan zachte tarwe is weliswaar vijf procent groter maar het rendement loopt bij dit gewas terug met 0,5 ton naar gemiddeld 7,1 ton per hectare. Harde tarwe komt met 2,4 miljoen ton wel 17 procent hoger uit dan vorig jaar, met name door een flink toegenomen areaal.

Bij gerst is sprake van een sterkere terugloop. Hier wordt de oogst aan wintergerst nu geschat op 7,8 miljoen ton, dat is 14 procent minder dan vorig jaar. Dat komt in dit geval door een combinatie van een kleiner areaal en een afgenomen rendement per hectare.

De productie aan voorjaarsgerst komt om dezelfde redenen met 2,6 miljoen ton zelfs een derde lager uit dan in 2009.
Bij koolzaad loopt de oogst naar verwachting met 19 procent terug naar 4,6 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.