Home

Achtergrond 211 x bekeken 4 reacties

Fiscus snapt niet dat jurist kan melken

De Belastingdienst vindt het niet aannemelijk dat een afgestudeerde jurist zonder agrarische opleiding een melkveebedrijf wil overnemen.

En als de overname niet doorgaat, is er volgens de ficus reden aan te nemen dat de mogelijke overname alleen is aangewend om de belasting te ontwijken.

De Arnhemse rechtbank gaf in de kwestie tussen de belastingdienst en de eigenaar van een melkveebedrijf in het Gelderse Staverden de fiscus ongelijk.

De zoon van de melkveehouder was de beoogd opvolger. Maar toen de zoon in 1999 overleed ontstond een nieuwe situatie. Aanvankelijk wilde de melkveehouder het bedrijf van de hand doen en zette het ook te koop. Maar in 2001 werd het bedrijf uit de verkoop genomen en overwogen de dochter en haar partner het bedrijf over te nemen.

In de tussentijd werd een besloten vennootschap opgericht, die toetrad tot de maatschap. Het bedrijf werd ondergebracht in de BV tegen winstrechten en premies lijfrente.

Opgelegde aanslagen geschrapt

Eind 2002 bleken de schoonzoon en dochter na een periode van proefdraaien uiteindelijk niet bereid het bedrijf over te nemen. In 2003 werd het bedrijf alsnog verkocht.

Volgens de inspecteur van de Belastingdienst heeft de melkveehouder het bedrijf in een Besloten Vennootschap ondergebracht, terwijl al duidelijk was dat het bedrijf zou worden gestaakt.

Maar de rechter is het daarmee niet eens. Familieleden, een werknemer en een kennis hebben verklaard dat dat niet zo is. Uit het feit dat de verklaringen komen van bekenden van de veehouder, betekent niet automatisch dat ze ongeloofwaardig zijn, zegt de rechter. Als de fiscus dat vindt, moet ze dat ook hard maken, zegt de rechter.

De Arnhemse rechter schrapte de opgelegde belastingaanslagen (over inkomens van meer dan 1 miljoen euro) en bepaalde dat de inkomens negatief zijn geweest. De belastinginspectie kan tegen de uitspraak in beroep.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  toch geen belastingparadijs

 • no-profile-image

  Ook een slachtoffer van de Fiscus

  Ah is de fiscus weer eens bezig? Ja natuurlijk! In deze tijd? Ze hebben geld nodig om al de -overbodige- overheidsambtenaartjes te betalen. Wij zijn al jaren uit NL weg (als gevolg van de aanpak door deze grootste dievenbende van Nederland) en nu hebben ze ook ons gevonden. Of we even een belastingteruggave willen terugbetalen van heel wat jaartjes geleden, het jaar van onze emigratie. "Mag ik effe vange"? Ja, zoveel is er niet veranderd sinds de tijd dat de sheriff van Notingham de boeren uitkneep!

 • no-profile-image

  Han

  Wat een naïve belasting ambtenaar. Iedereen weet toch dat advocaten Super Uitmelkers zijn!!

 • no-profile-image

  gert

  De fiscus kan wel melken !!

Of registreer je om te kunnen reageren.