Home

Achtergrond 261 x bekeken 7 reacties

Evaluatie beheer grazers Oostvaardersplassen

Een commissie gaat evalueren hoe het beheer van grote grazers in de Oostvaardersplassen is uitgevoerd.

Afgelopen winter kwamen er honderden dieren in het gebied om het leven omdat er onvoldoende voedsel was. Staatsbosbeheer weigerde de hongerende grazers te eten te geven, omdat er het gebied is bestempeld als 'vrije natuur'. De commissie zal demissionair minister Gerda Verburg van LNV voor 1 november adviseren over het natuurgebied, zo maakte LNV vandaag bekend.

Bij het beheer van de Oostvaardersplassen wordt een zo ongestoord mogelijke ontwikkeling van de natuur nagestreefd met zo min mogelijk menselijk ingrijpen. De commissie zal kijken hoe Staatsbosbeheer deze opdracht van LNV heeft uitgevoerd. Verder kijkt de commissie onder meer naar hoe het met de grote grazers is gesteld in vergelijking met hoefdieren in andere natuurgebieden.

De commissie komt onder leiding te staan van oud-staatssecretaris Dzsingisz Gabor. Verder bestaat deze uit wetenschappers en deskundigen op het gebied van ecologie, diergeneeskunde en dierenwelzijn.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Maak 't

  Ze zijn inderdaad druk bezig om veel goede landbouwgrond in te pikken. Wat deze hobbyisten niet snappen is dat de populatie zich dan ook weer uit zal breiden. Kijk naar de wilde zwijnen op de Veluwe. Het is een gebed zonder eind.

 • no-profile-image

  Ronald

  Het gebied is te klein om een kans te bieden aan de enorme massa dieren die er is. Het is een eenvoudige rekensom om te maken, om te zien hoerveel er kunnen leven.

  Waarom niet de populatie door eenmalig ingrijpen terug brengen naar onder deze lijn?

  Vervolgens kunnen dieren zelf aangroeien tot deze lijn en zul je zien dat er een balans ontstaat die nooit afgelopen winter tot gevolg zal hebben.

  Overigens ontbreken er rovers, waardoor de natuur ook verstoord is. Ideetje om wolven los te laten? Of beren? Tja dat zijn de enige grote rovers in Europa.......

 • no-profile-image

  Leen

  Waarom zijn er geen boeren in de evaluatiecommissie opgenomen? Het lijkt mij dat die als geen ander verstand van grote grazers hebben, in tegenstelling tot de zgn. wetenschappers en zelfbenoemde deskundigen. Als ze het vooringenomen standpunt van LNV maar beamen zijn ze waarschijnlijk "deskundig" genoeg.

 • no-profile-image

  Michel

  Hoe kun je vrije natuur hebben met rondom hekken?
  Dat is onmogelijk dieren hadden anders door natuur richten DLD getrokken maar stonden voor een dichte poort

 • no-profile-image

  Jeroen

  Het lijkt me goed als er ecologische verbindingszones worden gecreeerd vanuit de Oostvaardersplassen (OVP) richting de Veluwe en Utrechtse heuvelrug. Dit geeft de dieren een kans om weg te trekken uit de OVP in tijden van voedselschaarste. Volgens mij is Staatsbosbeheer ook al druk bezig om het vrij geisolleerde natuurgebied OVP te verbinden met andere natuur.

 • no-profile-image

  natuurboer

  Dit wordt hetzelfde als slagers die hun eigen vlees gaan keuren.

 • no-profile-image

  zeeuw

  dieren zullen van de winter wel weer niks krijgen . het hooi is duur!!!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.