Home

Achtergrond 353 x bekeken

'Economisch voordeel bij stoppen castreren'

Het stoppen met castreren van beerbiggen levert € 4,40 per afgeleverd vleesvarken op.

Dat blijkt uit onderzoek van landbouweconomisch instituut LEI bij leden van de producentenvereniging van De Hoeve. Het financiële voordeel wordt vooral geboekt door afname van de voerkosten. De Hoeve is in 2007 gestopt met het castreren van beerbiggen en produceert vlees volgens Milieukeur. In het onderzoek werden twaalf locaties met vleesvarkens onderzocht. Hierbij zijn de technische resultaten van 2007, waarin gelten en borgen werden afgeleverd, vergeleken met en de resultaten van 2008. In dit jaar werden beren en gelten afgeleverd.

De groei was bij beren en gelten met 787 gram per dier per dag lager dan de 800 gram bij borgen en gelten. De voederconversie was met 2,61 kilo voer per kilo groei bij beren wel lager dan de 2,67 bij borgen. De voeropname per dag was bij beren met 2,05 kilo per dier per dag lager dan de 2,13 kilo bij borgen. Het vleespercentage bij beren is met 57,6 procent iets hoger dan de 56,7 procent bij borgen. Ook bij spekdikte en type AA en type B-C en uitval werd verbetering gezien bij het houden van beren in plaats van borgen.

De verschillen tussen de varkensbedrijven blijken echter groot. Zo blijkt de groei per dier per dag bij zes bedrijven te dalen en bij zes bedrijven te stijgen. De voederconversie blijft bij vijf bedrijven gelijk en daalt bij zeven bedrijven. Het vleespercentage stijgt bij alle onderzochte bedrijven als er beren in plaats van borgen worden afgeleverd.

De gewichtskortingen bij beren zijn hoger dan bij gelten. Varkenshouders lijken bij het afleveren van varkens nog te weinig rekening te houden met de hogere gewichtskortingen bij beren. ”De strategie van afleveren van beren moet gericht zijn op het afleveren in het kortingsvrije gebied”, aldus het LEI.

Veel varkenshouders hebben moeite met het gedrag van de beren. De dieren zijn agressiever dan gecastreerde beren en gelten. Desondanks zijn ze positief over het houden van beren en blijven ze dit doen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.