Home

Achtergrond 286 x bekeken 1 reactie

EU wil belemmeringen in detailhandel wegnemen

De Europese detailhandel kan veel efficiënter en eerlijker functioneren. Zo moet er een einde komen aan rigide commerciële planningssystemen en aan misbruik van marktmacht.

Ook moet de transparantie worden vergroot, onder meer via kwaliteitsetikettering.

Dat staat in een rapport dat de Europese Commissie vandaag heeft aangenomen. Verder kan veel meer gebruik worden gemaakt van internethandel, en zijn vraag en aanbod op de arbeidsmarkt niet goed op elkaar afgestemd.

Onder de detailhandel vallen alle zaken die zich toeleggen op de verkoop van voedsel en non food-producten aan consumenten, zowel eenmanszaken als supermarkten.

Eurocommissaris Michel Barnier (interne markt) gebruikt het rapport bij het opstellen van nieuwe regels voor het functioneren van de interne markt. Dit najaar komt hij met nadere voorstellen.

De Europese detailhandel draagt 4,2 procent bij aan het bruto binnenlands product; er werken circa 17,5 miljoen mensen. De sector geldt als banenmotor, vooral voor jonge mensen.

Het Europees bureau voor de statistiek Eurostat maakte vandaag bekend dat het volume van de detailhandel in mei licht is gedaald, met name in de eurolanden.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    snelle jelle

    goede zaak, laten we de groffe verdiensten in de detailhandel maar eens goed onder de loep nemen. eens kijken of deze verdiensten ook eens een keer naar de onderbetaalde producent verschoven kan worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.