Home

Achtergrond 166 x bekeken

EU schort hulp aan Afghanistan op

De Europese Unie schort een hulppakket voor Afghanistan ter waarde van 600 miljoen euro voor onbepaalde tijd op.

Dat heeft Vygaudas Usackas, de speciale EU-gezant voor Afghanistan, dinsdag bekendgemaakt in de Afghaanse hoofdstad Kabul.De hulp wordt in elk geval bevroren tot na de Afghanistantop later deze maand in Kabul. Mogelijk wordt in september alsnog een besluit genomen over de EU-hulp, die over een periode van drie jaar zou worden gedoneerd aan het Centraal-Aziatische land. "De EU heeft de beslissing over het driejarige hulppakket met opzet verplaatst van mei naar september, zodat we eerst kunnen zien wat de Afghaanse prioriteiten zijn en hoe ons programma past bij die prioriteiten'', aldus de Litouwse diplomaat Usackas.

Westerse diplomaten en non-gouvernementele organisaties kritiseren de regering van de Afghaanse president Hamid Karzai al tijden, onder meer wegens het gebrek aan daadkracht in de strijd tegen corruptie. Karzai is al meer dan acht jaar aan de macht in Afghanistan, maar de wederopbouw van het door decennia van oorlog verwoeste land komt nog maar moeizaam van de grond.

De federale overheid in Afghanistan functioneert volgens veel waarnemers slecht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.