Home

Achtergrond 343 x bekeken 3 reacties

EU deelt zorg biologische boeren over hoge pacht

De Europese Commissie is bezorgd over hoge pachtprijzen in Nederland, die voor met name de biologische boeren een toenemende belemmering zijn.

Dit te meer omdat het aandeel biologische landbouw in Nederland duidelijk onder het Europese gemiddelde ligt. Dit schrijft directeur-generaal Jean-Luc Demarty namens Europees commissaris Dacian Ciolos aan biologisch-dynamisch melkveehouder Thom de Groot. Die had zich, mede namens collega’s, bij de Europese Commissie beklaagd over het effect van de diverse pachtprijsverhogingen in Nederland.

Volgens De Groot zijn de pachtprijzen door de recent doorgevoerde verhogingen zodanig hoog geworden dat met name de biologische bedrijven steeds meer moeite hebben om die te kunnen opbrengen. De kosten op biologische en vooral biologisch-dynamische bedrijven zijn veel hoger dan op gangbare bedrijven, terwijl die kosten vaak niet volledig worden gecompenseerd door hogere opbrengsten uit melk en andere producten. Ondanks de toeslagen voor biologische en biologisch-dynamische melk.

De Europese Commissie doet geen concrete toezeggingen aan De Groot om de pachtprijzen te verlagen. Die zijn volgens de Commissie onderhavig aan de wet van vraag en aanbod. Wel suggereert ze dat Nederland tegemoetkomingen ter beschikking kan stellen aan biologische boeren. Bijvoorbeeld uit de pot voor plattelandsgelden. Daarnaast bieden de Europese programma’s om biologische producten herkenbaarder in de markt te zetten kansen op een hoger inkomen voor boeren, schrijf Demarty.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leen

  Ik zie het verschil tussen gangbaar en biologisch in dezen ook niet. Huidige pachtprijs stimuleert enige duurzaamheid in het geheel niet.

 • no-profile-image

  Buren

  In de Betuwe ging de pachtprijs met 43% omhoog afgelopen jaar. Wij zitten met de pacht in de top van Nederland. Deze verhoging is berekend door WUR Wageningen. Deze gasten hoeven geen geld te verdienen in de Betuwe. Deze pacht verhoging past nergens bij inkomsten verhoging.

 • no-profile-image

  paul

  niet alleen voor biologische boeren wordt de pachtprijs te hoog, ook voor gangbare boeren rijst de pachtprijs de pan uit, en valt het niet mee er nog een boterham met pachtland te verdienen.

Of registreer je om te kunnen reageren.