Home

Achtergrond 206 x bekeken 3 reacties

EP: landbouwgeld op peil houden

Als het aan het Europees Parlement (EP) ligt, wordt het landbouwbudget na 2013 niet verlaagd.

Dat heeft het vandaag in grote meerderheid uitgesproken in een stemming. De uitspraak van het parlement is niet bindend, het is een sterke aanbeveling aan de Europese Commissie. Het Europees Parlement dringt aan op een eerlijke verdeling van het budget tussen de verschillende lidstaten. Bovendien moet meer nadruk gelegd worden op milieuvriendelijke en diervriendelijke productie.

Michael Dantin van de Evangelische Volkspartij zei in het parlement dat het besluit een boodschap van hoop is aan de boeren, "die de wanhoop nabij zijn door de wereldwijde economische crisis." De EU geeft dit jaar 58 miljard euro uit aan landbouwbeleid, bijna de helft van de EU-begroting. Europarlementslid Gerben Jan Gerbrandy (D66) was tegen het parlementsbesluit. Hij vindt dat een radicale hervorming van het beleid nodig is.

De D66’er is blij met de grotere nadruk op modernisering en duurzaamheid, maar vindt het niet van deze tijd dat in 2010 wordt vastgelegd dat de begroting na 2013 gelijk blijft. Gerbrandy zegt dat eerst de doelen moeten worden vastgesteld en dat vervolgens daarbij het budget moet worden vrijgemaakt.

De Christenunie is blij met het vastleggen van het minimale budget. Peter van Dalen, parlementslid voor die partij, zegt dat de voedselproductie gewaarborgd moet blijven. De Europese landbouwministers spreken dit najaar over het toekomstig landbouwbeleid.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Vreemd, ik zou dat niet doen als ik het EP was. Eerst een goede analyse van wat men wil in Europa tegenover de wereld en dan ook samen met de rest van de wereld, in harmonie met natuur en water.
  Doen waar je goed en of beter en sterker in kan worden. Dat laatste is een valkuil, want als je goed bent in 1 ding en zegt dat gaan we uitbouwen en alleen doen, dan valt dat vaak verkeerd uit in het hele plaatje. Het lange termijn plaatje moet ook altijd zicht op gehouden worden ipv nu veelal verkocht worden voor het 'eeuwige'(woordspeling) korte termijn denkwerk. Zorg dat je minimaal zelfvoorzienend bent etc etc. Daar passen dan goede systemen en werkwijzen en houders systemen bij. Waarin akkerbouwer en boer ruimte heeft voor goede verdiensten, toekomst en omgeving ook ingevuld is. Dan kijk je hoe bereik ik dat en daar past dan een bedrag bij wat je dus invult en gaat uitvoeren. Nu komt veel van het EP landbouw geld verkeerd terecht, bij ijsbanen, multinationals, ja Friesland campina ook, en koninkshuizen, tja als je geboren wordt in een bloedlijn die 'royal en blauw' is dan eis je dat op en vind je gewoon dat je kan stelen van je 'gewone' onderdanen. Subsidie is op zich niet verkeerd, maar het moet altijd iets zijn dat je wilt stimuleren in een bepaalde richting, of handhaven van een gewenste situatie, en dat kan voedsel productie zijn. Maar NIET op de huidige manier, er moet gewoon verantwoording voor elke cent afgelegd worden, transparantie waar het naar toe gaat en waar het voor dient. Als de reden goed is niemand die zal klagen, elk jaar wel een team van denktanks op zetten met de macht om veranderingen toe te passen voor het beste doel voor alle mensen, en met die verantwoordelijkheid, maar wel deel van de wereld die ook gerespecteerd dient te worden.

 • no-profile-image

  eenvoudig boertje wat volgens de spelregels

  Een eu primaire producten producent;die deels betaald wordt door de productafnemers en deels door de stuurgrage overheden;mag best van te voren weten of de eu haar budget gedekt heeft.En daarna is het nog maar weer afwachten of de nationale overheid een perceelsverkleining gaat toepassen terecht of te onrecht,om nog wat van de uit te keren gereserveerden bedragen voorzichzelf in te houden.

 • no-profile-image

  gert

  Er moet blijkbaar eerst schaarste komen,in veel landen wordt het melkquotum al niet meer volgemolken,veel jonge boeren haken af om 7 dagen in de week te werken !!

Of registreer je om te kunnen reageren.