Home

Achtergrond 567 x bekeken

EMB: positie veehouder moet worden versterkt

De European Milk Board (EMB) wil dat melkveehouders vrijstelling krijgen wat betreft de kartelwetgeving om de krachten te bundelen.

Daartoe heeft de belangenorganisatie in Brussel een plan ingediend bij Georg Haeusler, kabinetschef van landbouwcommissaris Dacian Ciolos. "Ciolos heeft ons gevraagd om concrete oplossingen", legt vice-voorzitter van de EMB, Sieta van Keimpema uit. "Samen met advocaten hebben we een plan opgesteld dat juridisch gezien uitvoerbaar is. In andere sectoren zijn dit soort vrijstellingen al eerder verleend."

De EMB vindt de aanbevelingen die de High Level Group (HLG) onlangs heeft gepubliceerd voor het verbeteren van de zuivelmarkt te vrijblijvend. "Deze aanbevelingen voorkomen geen nieuwe crisis zoals in 2009", aldus Van Keimpema. "De genoemde mogelijkheden zijn niet concreet genoeg en te behoudend." De vrijblijvendheid die de HLG voor de meeste aanbevelingen in acht neemt zorgt volgens haar voor een averechts effect. "Het versterken van de marktmacht van melkveehouders moet bindend zijn", aldus de vice-voorzitter.

Doordat er volgens Van Keimpema steeds minder afnemers voor melk zijn wordt de toegang tot de markt voor boeren steeds moeilijker. "Door het bundelen van krachten zou er door een groep melkveehouders bijvoorbeeld met een coöperatie kunnen worden onderhandeld over de melkprijs."

De EMB gaat er van uit dat de landbouwcommissaris het plan na het reces indient bij de Europese Commissie (EC). Eerst wordt het plan bekeken door juristen van de EC. Het wijzigen van de kartelwetgeving zou volgens Van Keimpema een eerste goede stap zijn in het verbeteren van de positie van de melkveehouders.

Of registreer je om te kunnen reageren.